Zonne-bank en solarvijver winnen eerste Solarstadawards

08 Mei 2017

Zonne-bank en solarvijver winnen eerste Solarstadawards

Zaterdag 6 mei jl. werd het eerste X-festival afgesloten. Dat stond - vanzelfsprekend - helemaal in het teken van zonne-energie. Op de laatste dag van het festival werden ook de eerste Solarstadawards uitgereikt. Dat gebeurde door Joost Venken, schepen van Energie, Duurzaamheid en Leefmilieu en door Lieven Scheire, van 'de schepping', inderdaad. Gingen met de prijzen naar huis: een zonne-bank en een solarvijver.

40 CREATIEVE INSCHRIJVINGEN

Een 40-tal creatieve inschrijvingen dongen mee naar de eerste Solarstadawards. Dat ging van vliegende spaarvarkens op zonnecellen tot solar trackers om kinderen op drukbezochte plaatsen niet te verliezen.

JUNIOR WINT MET ZONNE-BANK

De Solarstadawards waren te winnen in twee categorieën. Ideeën afkomstig van jongeren beneden de 18 jaar vielen in de categorie 'Junior Solarstadaward'. Zij werden beoordeeld door een publieksjury. De winnaar in deze categorie is Tijl Munters uit Alken. Hij kwam op de proppen met het idee van een heuse 'Zonne-bank'. Niet eentje waar je onder kan gaan bruinen, maar wel een bank die - om kort te gaan - in de zomer je drankjes koel houdt en in de winter je billen warm. Een gelukkige Tijl mocht naar huis met 250 euro.

SENIOREN DOEN HET MET SOLARVIJVER

De award voor de +18-jarigen ging naar een project van een drietal studenten van het tweede jaar Architectuur aan de Universiteit Hasselt. Het voorstel van Lieven Baert, Charel Craps en Steven Frenks werd door een professionele jury beloond met 1.000 euro. In hun 'Solarvijver' liggen de zonnepanelen net onder het wateroppervlak. Dat zorgt ervoor dat het beeld van een vijver mooi behouden blijft, terwijl deze toch voor een aanzienlijke energietoevoer kan zorgen. "Bovendien", zo weten de studenten, "kunnen deze panelen door de koeling van het water efficiënter werken en is er dus een hoger rendement."

IDEEËN VOOR 2018??

In 2018 is er weer een X-festival in Solarstad Hasselt. Creatievelingen mogen zich alvast aan de zon beginnen op te warmen: er worden ook dan immers Solarstadawards uitgereikt!