Wijkontwikkeling in Runkst: creatieve toekomstverhalen voor een parkverbinding

14 Maart 2018

Wijkontwikkeling in Runkst: creatieve toekomstverhalen voor een parkverbinding

Cultuur naar wijkbewoners brengen en omgekeerd: dat is het opzet van Tournée Locale. Het nieuwe, tweejaarlijkse festival loopt sinds het najaar van 2017 in Runkst, de stationsomgeving en de Heilig Hart-wijk. Vanaf april kent deze eerste editie van Tournée Locale haar grote finale. Dan zijn er culturele eindproducten, toonmomenten en voorstellingen. De organisatie is in handen van onze stad, maar loopt in samenwerking met tal van andere partners.

IEDEREEN DEELT IN RUNKST

Een daarvan is UHasselt. De Faculteit Architectuur heeft een groot aandeel in een van de initiatieven die ontplooid zijn binnen Tournée Locale. Het gaat om ‘Iedereen deelt in Runkst’. Binnen dit kader werd in de Hasseltse jeugdherberg Hostel H een ruimtelijk ‘deellabo’ opgezet. Ook online – via Facebook kon en kan je het initiatief volgen.

VELDONDERZOEK

De studenten én docenten Architectuur, maar ook a2o architecten, Architectuurwijzer vzw, the School en een aantal freelance ontwerpers trokken de voorbije maanden op veldonderzoek in Runkst. Ze praatten er met bewoners, bezoekers en beleidsmakers over hoe zij vandaag al ruimte delen en hoe dit delen in de toekomst zou kunnen bijdragen aan duurzame, veilige, betaalbare, diverse en unieke plekken voor wonen, werken en verblijven.

TOEKOMSTVERHALEN VOOR EN DOOR DE BEWONERS

De antwoorden op deze vragen verwerkten ze in ‘toekomstverhalen’. Een opvallend project kwam van de studenten Cente Van Hout, Eva Vanheusden en Roel Vlaminck. Ze zagen dat bloeiende lokale economieën, zoals bv. een Turkse bakker, mensen van verschillende culturen samenbrengen. De drie tekenden vervolgens een open markthal op het Sint-Hubertusplein en creatieve ateliers en een ontmoetingsplek in de Sint-Hubertuskerk. Ze zien deze transformaties als een bottom-up project dat langzaam groeit voor, door en samen met bewoners van Runkst.

IN RUNKST WORDT AL GEDEELD

Op het Sint-Hubertusplein zagen Cente, Eva en Roel hoe Runkstenaren tuinen delen, maar ook huizen, auto’s of gewoon wastips in de wasserette.

ONDERGEBRUIKT & WEINIG AANTREKKELIJK PLEIN

Maar ze zagen ook een ondergebruikt en weinig aantrekkelijk plein. Daarom gingen ze op zoek naar hoe ze de dynamiek van het delen en het ondernemerschap konden vertalen naar het plein zelf. Ze ontwierpen een scenario voor een flexibel marktgebouw waar ondernemers en bewoners uit de buurt hun producten en diensten kunnen verkopen. Hierdoor komt er ruimte vrij in de gebouwen aan de rand van het park, waar de groeiende bevolking van Runkst kan wonen.

DE KERK VERBINDEN MET HET PLEIN

Wat ze ook ontdekten is dat de Sint-Hubertuskerk leeg zou komen te staan en – twee jaar later - een andere bestemming zou kunnen krijgen. Zij stelden voor om hier ateliers voor lokale creatievelingen in onder te brengen en de kerk met het Sint-Hubertusplein te verbinden met een park. Door dit verbindende park verlaagt de verkeersdruk in deze zone, herleeft de publieke ruimte door deel-economieën centraal te plaatsen en wordt de woonnood aangepakt.

RUNKST SALON

Intussen is een groep ontwerpers en kunstenaars binnen de Hasselse artistieke residentieplek 'the School' in een tweede deel van het project aan het voortwerken op deze voorstellen. ‘Runkst Salon’ heet hun geesteskind.

SAMEN CULTUUR MAKEN EN BELEVEN

Runkst - en bij uitbreiding Hasselt – heeft in hun visie een gedeelde ‘salon’. Daar kunnen mensen samen cultuur maken en beleven. In Runkst, waar mensen dicht op elkaar wonen, hebben de bewoners weinig ruimte om kleine optredens te organiseren, kunstprojecten te tonen of gewoon met zijn allen samen aan tafel te schuiven.

VOORBEELDEN IN HET BUITENLAND

Geïnspireerd op onder meer ‘Absalon’ in Kopenhagen zou de kerk van Runkst daar volgens de ontwerpers en creatievelingen de uitgelezen plek voor kunnen zijn.