Week van de Fair Trade: Hasselt 10 jaar fiere fairtradegemeente

10 Oktober 2016

Week van de Fair Trade: Hasselt 10 jaar fiere fairtradegemeente

In Hasselt gedijt fair trade goed, dat blijkt ook weer uit de activiteiten die tijdens deze Week van de Fair Trade op de agenda staan. Blikvanger is de vertoning van 'Tony: van chocoladecrimineel tot wereldverbeteraar'. Deze documentaire prent doet het verhaal van het fairtradechocolademerk Tony's Chocolonely, bepaald hip en onder meer ook in Hasselt te verkrijgen. De vertoning, een samenwerking tussen de Universiteit Hasselt en Oxfam Wereldwinkels, gaat door op 11 oktober om 19u in het Louis Verhaegen-auditorium van de Hasseltse campus.

ACTIE IN HET ONDERWIJS

Los daarvan gaan er acties door in enkele scholen in Hasselt, bezoekt het derde leerjaar van de Stedelijke Basisschool Kuringen de wereldwinkel en zijn er activiteiten in de Hasseltse universiteit. Bij die laatste zijn er onder meer proeverijen en een internationale quiz voorzien.

ONEERLIJKE SPELEN

Op zaterdag 15 oktober zullen in de - dan verkeersvrije - Dorpsstraat 'Oneerlijke spelen' worden georganiseerd, waartoe ook de lokale Hasseltse politici zullen worden uitgedaagd. Schepen van Ontwikkelingssamenwerking Joost Venken neemt de handschoen dan zeker op tegen wie het oneerlijk wil spelen. "Stad Hasselt doet wat in haar mogelijkheden ligt om de toegang van fair trade tot de gewone markt verder te faciliteren. Ze werkt daarvoor onder meer dankbaar samen met de fairtradetrekkersgroep en sinds enige tijd is er ook een heus 'fairtradeinnovatielab'. Dat laatste is een soort denktank waar nieuwe initiatieven rond fair trade ontwikkeld worden."

10 JAAR FIER FAIR TRADE

Hasselt is een van de oudste 'FairTradeGemeenten' van het land: in 2006 al behaalde de stad deze titel. Dit jaar werd ingezet met een druk bijgewoonde avond rond duurzame en faire mode, waren en zijn er onder meer fairtrademenu's in het Smaaksalon en was er - traditioneel haast - een nieuwe editie van het culinair parkfestival Amuse.