Vluchtelingenbeleid: tussen menselijk en realistisch
29 Maart 2017
Op woensdag 22 maart 2017 deed Groen-Kamerlid Wouter De Vriendt Hasselt aan om het er te hebben over het vluchtelingenbeleid. Hij deed dat onder de noemer 'Tussen menselijk en realistisch'. Na zijn betoog kreeg ook Gastvrij Hasselt, in de persoon van Lieve Bos, het woord.
MYTHES
De Vriendt begon zijn zeer genuanceerde uiteenzetting met het ontkrachten van een aantal mythes die leven over vluchtelingen en het beleid dat errond gevoerd wordt. Neen, ze overspoelen België niet (ongeveer 26.000 officiele erkenningen in de jaren 2015 en 2016 samen) en neen we doen echt niet 'wat we kunnen'. Wat België doet, is het volstrekte minimum. Ook het zogenaamde 'aanzuigeffect' van reddingsacties op de Middellandse Zee blijkt een fabel.
GROENE STANDPUNTEN
De Groene standpunten rond vluchtelingen houden het midden tussen menselijk en realistisch. Meer ontwikkelingssamenwerking en meer opvang in de eigen regio kunnen een gedeelte van het probleem oplossen. De overgrote meerderheid van de vluchtelingen wil immers terug naar het land van herkomst, naar hun stad, dorp of woning. Daarom is de opvang in eigen regio belangrijk.
OP EEN KIER, NIET OPEN
De Vriendt en Groen vinden ook dat België een aantal mensen kan opnemen uit vluchtelingenkampen en dat de deur op een kier moet worden gezet. Voor open grenzen pleiten, deed het kamerlid niet. Hij besloot met te stellen dat een vrijwillige terugkeer kan werken en dat - de laatste stok achter de deur - een gedwongen terugkeer niet hoeft te worden uitgesloten.
EEN WARM VERHAAL VAN VRIJWILLIGERS MET EEN GROOT HART
Lieve Bos van Gastvrij Hasselt bracht een warm verhaal van vriendschap en hoop. Haar verhaal vormde een mooie, lokale aanvulling op hetgeen De Vriendt reeds uit de doeken had gedaan. De vrijwilligers van Gastvrij Hasselt beschikken niet alleen over een groot hart, maar ook over een flinke portie incasseringsvermogen, zo bleek. De harde samenleving heeft het immers niet altijd begrepen op mensen die het opnemen voor de zwakkeren onder ons.