Veranderstad Hasselt in plan gebracht

11 September 2017

Veranderstad Hasselt in plan gebracht

Stad Hasselt lanceerde het themastadsplan 'Veranderstad Hasselt', een bundeling van een 50-tal lokale initiatieven die bouwen aan een duurzame stad. Daarbij verkleint de ecologische voetafdruk en verhoogt de levenskwaliteit van de stadsbewoner. Veelal zijn het de burgers die aan de basis liggen van deze projecten.

WEGGOOIEN? MOOI NIET!

'Weggooien? Mooi niet!' is de leuze van de drie Hasseltse Repair Cafés. Elders ziet het zevende Hasseltse Voedselteam het levenslicht om 'de kortste weg van bij de boer tot op je bord' te realiseren. Kringwinkel Okazi breidt ondertussen haar web uit met initiatieven als Flagbag en het Hendrikshuis. De LETS'ers brengen dan weer mensen samen die graag iets voor elkaar doen zonder dat er geld aan te pas komt, want 'iedereen is wel in iets goed, maar is tegelijk ook op zoek naar iets anders'.

DE TOEKOMST INGEHAALD

"Dit is slechts een greep uit de initiatieven die zich inzetten voor een warmere, milieuvriendelijkere toekomst van de stad Hasselt. Het themastadsplan 'Veranderstad Hasselt' zet deze lokale, duurzame initiatieven letterlijk op de kaart. Het gaat om initiatieven die herstellen, hergebruik en opwaarderen, ruilen en delen en lokaal ecologisch telen en eten stimuleren", zegt schepen van Duurzaamheid Joost Venken. "Eigenlijk kan je stellen dat deze burgers en hun projecten de toekomst al hebben ingehaald. Het zijn de pioniers van iets wat later de standaard zal worden."

INSPIRATIE OM SAMEN AAN DE SLAG TE GAAN

De kaart toont dat er heel wat in beweging is in elke Hasseltse wijk. Hasselaren kunnen zelf op zoek gaan naar wat er zich allemaal afspeelt in hun buurt. Tegelijk wil de kaart Hasselaren inspireren en aanzetten om samen aan de slag te gaan. Zo veranderen ze Hasselt samen in een duurzame stad. De kaart wordt verdeeld via de verschillende initiatieven, de Dienst Leefmilieu en de Dienst Toerisme.