Upcycling: geen modewoord, maar mode

24 September 2014

Upcycling: geen modewoord, maar mode

Upcycling is het maken van nieuwe spullen met tweedehandse en gerecycleerde materialen. Het is niet soft of stoffig, maar flashy en designvol. Hasselt heeft tal van upcyclinghotspots. De Hasselaren zijn een voorbeeld voor heel Vlaanderen wanneer het erop aankomt te sorteren en te recyleren. Upcyclen - het hergebruiken van oude materialen om er iets nieuws mee te maken - is een derde weg. Het aantal Hasseltse upcyclinginitiatieven groeit en midden september werd in onze stad dan ook een tweede upcyclingfestival gehouden met sprekers en deelnemers uit de hele wereld.

OKAZI & CREAZI

Meer specifiek in Hasselt geven organisaties als Okazi en Creazi geven afgeschreven spullen een meerwaarde door ze op grotere schaal te (laten) hergebruiken. Waar Okazi eerder een klassieke kringloopwinkel is met kant en klare spullen, verzamelt en verdeelt Creazi allerhande materialen voor hergebruik. Veel kunstenaars, ontwerpers, leerkrachten (in spe), maar ook gewone burgers of verenigingen vinden er hun gading in materiaal om mee te creëren of te knutselen.

VLAGGENSCHIP

Misschien wel hét Hasseltse vlaggenschip - what's in a name - in het upcyclinggebeuren is de Flagbag. Afgedankte stadsvlaggen die bv. ooit aan de Hasseltse groene boulevard en de invalswegen hebben gehangen worden herwerkt tot snelle fietstassen, portemonnees, toiletzakken, ja zelfs hoezen voor tablets en smartphones. Deze flagbags staan overigens op de verzilverlijst van de e-portemonnee. Dat is een systeem dat duurzame aankopen en gedrag beloont met punten die je achteraf kan inruilen voor andere duurzame spullen of ? pakweg ? Hasseltbons.

HIP & NUTTIG, FLASHY & CATCHY

Opwaarderen, herwaarderen, een meerwaarde geven: dat zijn de kernwoorden. Maar waarom doen we dit? Omdat het hip is en nuttig. Het verhaal is helemaal geen afgestoft, muf iets maar wel een flashy, catchy story. Het pimpen van oude spullen en ze omtoveren tot iets anders, het is een moderne manier van leven.

HOTSPOTS

Naar aanleiding van het tweede Upcyclingfestival werd ook een kaartje met Hasseltse hotspots ontworpen.

Tal van deze kleurrijke 'ontdek-je-plekjes' leven zich uit met stof uit oude kleding. Zo maakt Simone Claes (Mona's Shop) nieuwe sjaals van oude herendassen en gebruikt ze oude stofjes en dito borduurwerk in haar ontwerpen voor nieuwe kussens. En oh ja: de kaders waar dat borduursel in hing, gebruikt ze weer voor andere kunstwerkjes. Oude kleding verwerken tot nieuwe of er een eigen accent aan geven: ook bij - pakweg - Candy Dream Spiral of Paplou is dit tot kunst verheven. Bij Assepoes vallen dan weer de kunstig gemaakte hoedjes en juweeltjes op.

Over juwelen gesproken: in de Dorpsstraat (Novalova & Izibiliboco) en in de Maastrichterstraat (Elke Smellenberghs) kan je je oud goud en zilver laten omsmeden tot compleet nieuwe en bovendien unieke creaties.

MEER LEVENS

Ook gezien vanuit het kader van de grondstoffenschaarste is upcycling belangrijk. 'Afval' bestaat nog. Maar wie er goed over nadenkt, beseft dat er voor afgedankte spullen nog een tweede en zelfs derde leven mogelijk is, vooraleer het echt in de vuilbak belandt.