Tussen groen en natuur op het Domein Kiewit

10 Juli 2012

Tussen groen en natuur op het Domein Kiewit

Een fikse wandeling, geitjes kijken, konijnen vertroetelen of gezellig picknicken. Domein Kiewit trekt jaarlijks 100.000 bezoekers en is voor vele Hasselaren een brok pure nostalgie. En dat moet zo blijven. Daarom is het domein sinds kort weer enkele trekpleisters rijker. Vier om precies te zijn. Een fijne zomer allemaal!

1. DE AMBERTUIN

Bezorgt je tuin je meer last dan lust? Breng dan eens een bezoekje aan de 'Ambertuin' op het domein. Die wandel- en toontuin kreeg een plek achter de voormalige boerderijgebouwen en is sinds juni van dit jaar open voor het grote publiek. "In samenwerking met Limburg.net en het Centrum voor Natuur- & Landschapsbeheer tonen we een aantrekkelijke tuin, met weinig werk én goed voor het milieu", zegt schepen Toon Hermans, bevoegd voor het domein. "Dat is toch is de droom van iedereen? Bovendien vertellen en demonstreren de Hasseltse compostmeesters er hoe je je eigen tuin- en groenafval kan beperken, vermijden of verwerken! De tuin stuurt je met een pak inspiratie terug naar huis."

2. HERSTELDE VIJVERS

Natte natuur is een troef op het domein. Naast de Schrijnbroekbeek en een negental poelen vind je er ook enkele vijvers. Drie ervan kregen een flinke opknapbeurt, in het kader van het Europese 3watER-project. "Zo werd onder meer de oever van de centrale parkvijver afgevlakt, zodat de natuurlijke fauna en flora weer vrij spel krijgen. Daarnaast vonden grondige kap- en grondwerken plaats om twee vijvers in ere te herstellen. Er komt nu weer water in de vijvers."

3. NIEUWE BIJENHALLEN

Stadsimkers toonden eerder al de totaal vernieuwde bijenhal. Ga gerust eens een kijkje nemen en maak kennis met de wondere wereld van de bij en de geheimen die schuil gaan achter een simpele pot honing.

 4. ECOLOGISCHE SPEELTUIN

De houdbaarheidsdatum van een aantal speeltoestellen nabij de cafetaria was stilaan verstreken. Dus kwamen er andere. En betere. Ze zien er niet alleen leuk uit, ze zijn op de koop toe ecologisch. "We hebben bij de aanschaf van nieuwe toestellen onderscheid gemaakt tussen kleine en grote kinderen", onderstreept Toon Hermans. "De zone voor kleine kinderen is uitgebreid en ligt in het direct gezichtsveld van de terrasbezoekers. Er zijn een zandbak, een heksenkeuken en een muizenstad. Enkele meters verderop ligt de zone voor grotere kinderen, die zich kunnen uitleven op klimconstructies. Die zijn niet geschikt voor de jongere kinderen. Daarom is er tussen de twee zones een opstapje voorzien, zodat de kleinsten niet alleen op avontuur trekken."