Stad helpt Hasselaren dak op juiste manier te isoleren

30 Oktober 2017

Stad helpt Hasselaren dak op juiste manier te isoleren

In januari 2017 fotografeerde Stad Hasselt met een vliegtuigje de warmteverliezen van alle Hasseltse daken. Het beeldmateriaal, geschoten met een thermografische camera, laat iedereen zien hoe goed of slecht zijn of haar dak is geïsoleerd. Het resultaat werd gebundeld tot een warmtebeeld, ook wel thermografische kaart genoemd. Daarop kan je zien of er langs je dak veel warmte, en dus veel geld, verloren gaat. "Niet iedereen weet hoe het met het dak van zijn woning is gesteld. Nochtans verliest een woning tot 30% van haar warmte langs het dak. Bij een gelijkaardig verwarmingspatroon straalt een slecht geïsoleerd dak veel meer energie uit dan een goed geïsoleerd dak. Een slecht geïsoleerd dak zorgt voor een onnodig hoge energiefactuur en een onnodig grote CO2-uistoot. Laat dat nu net twee zaken zijn die Stad Hasselt zo snel mogelijk naar beneden wilt krijgen", zegt schepen van Energie, Leefmilieu en Duurzaamheid Joost Venken.

OOK VOOR RENOVATIE STADSGEBOUWEN

De thermografische kaart is in de eerste plaats een sensibilisatietool voor de burgers, maar zal ook worden gebruikt om gebouwen van de stad te evalueren. "Het resultaat geeft bijkomend interessante input aan de stadsdiensten om actieplannen op te stellen voor de renovatie van het eigen gebouwenpatrimonium. Op die manier kan de stad doorgedreven renovaties uitvoeren in scholen en sporthallen, zoals in het recente verleden bijvoorbeeld in Kiewit is gebeurd", aldus schepen Venken.

LANCERING KAART TIJDENS ISOLATIEBEURS

De thermografische kaart wordt op 12 november 2017 gelanceerd tijdens de isolatiebeurs van de Stad Hasselt in de Centrale Werkplaatsen (Hellebeemden 20). Tijdens die beurs kunnen Hasselaren een reeks lezingen en workshops volgen, neutrale informatie over beter isoleren en renoveren verkrijgen en zich meteen registreren voor een individuele renovatiebegeleiding in een natraject. Inschrijven is niet nodig. De inkom is gratis.

HOE HELPT STAD HASSELT JE VERDER?

Stad Hasselt bundelt hier alle relevante informatie.

Bekijk het resultaat van je woning op de thermografische kaart. Kom in het andere geval naar de Isolatiebeurs op 12 november of naar een van de wijkinfomomenten op 9, 12 of 13 december. Lukt ook dat je niet: maak dan een afspraak bij de Dienst Leefmilieu via duurzaamhasselt.be

Uit de resultaten blijkt dat je nood hebt aan (extra) isolatie: wat nu?

- Registreer via de website of tijdens de isolatiebeurs voor het 'ontzorgingstraject' van DUBOlimburg (de zgn. 'burenpremie'). Het ontzorgingstraject is een duur woord dat er eigenlijk op neerkomt dat een aantal van de 'zorgen' van jou wordt afgenomen door derden. DUBOlimburg bundelt de daken van alle geïnteresseerde Hasselaren en gaat dan op zoek naar de beste prijzen voor isolatiemateriaal. DUBOlimburg komt ook bij je langs, maakt een meetstaat en bestek op, ondersteunt je in de timing van de uitvoering, ... Deze ontzorging is kosteloos.

- Kies voor je eigen traject en laat 'De Huisdokter' gratis aan huis komen. Hij geeft onmiddellijk een mondeling bouwadvies op maat en bekijkt welke winst je kan maken, zowel op financieel vlak als wat leef- en wooncomfort betreft.

- Sinds dit jaar is er de optie om van De Huisdokter een schriftelijk advies te krijgen. Dat kost je dan wel 25 euro. Normaal gezien kost dit advies 75 euro, maar Stad Hasselt komt tussen in de kosten voor 50 euro.

- Voorts is er de optie van een bouwplanadvies. Wie een nieuwe woning bouwt of een uitgebreide renovatie doet, kan zijn bouwplannen laten screenen door DUBOlimburg. Ook dat kost je 25 euro. Normaal gezien kost ook dit advies 75 euro, maar Stad Hasselt komt tussen in de kosten voor 50 euro.

- Woon je in een appartement? Vraag dan een adviesrapport aan bij Dienst Wonen en stap met je medebewoners mee in het project collectieve renovatie van appartementen of kom maandagnamiddag 13 november naar de isolatiebeurs gericht op appartementsgebouwen.

Ik kan wel wat financiële ondersteuning gebruiken. Hoe zit dat?

- Geniet van een voordelige energie- en renovatielening (DuwolimPlus-lening). In functie van je inkomen, leen je aan een rente van 0 of 2% met een looptijd van maximum 10 jaar.

- Kom te weten of je in aanmerking komt voor één van de vele dakisolatiepremies via het woonloket.

NB. Het hele traject dat hierboven is beschreven kan je op één dag bewandelen op de Isolatiebeurs. Bij voorkeur neem je dan best je plannen van je woning (nieuwbouw, oude plannen, renovatieplannen) mee.