Solarstad Hasselt: korting op prijs zonnepanelen is Belgisch record

13 April 2017

Solarstad Hasselt: korting op prijs zonnepanelen is Belgisch record

Een installatie van 4 kW - nodig om in de jaarlijkse elektriciteitsbehoeften van een gemiddeld Vlaams gezin te voorzien - kost je met de groepsaankoop van Stad Hasselt 4.227 euro, 6% BTW inclusief. "Dat is extreem laag en bij ons weten een nieuw Belgisch record voor dit soort installaties", zegt het studiebureau Zero Emission Solutions, dat voor de stad de groepsaankoop begeleidde. Ter vergelijking: het Vlaams Energie Agentschap gaat in zijn zonnekaart uit van 5.600 € voor dezelfde installatie, dat is 32,5 % meer. De terugverdientijd van de installatie is in het Hasselts scenario ongeveer 6 jaar. De groepsaankoop van deze panelen kadert in de campagne Solarstad Hasselt. Deze heeft onder meer tot doel de CO2-uitstoot te verminderen.

439 INSCHRIJVINGEN

Hasselts schepen voor Energie en Duurzaamheid Joost Venken is een tevreden man. "Aanvankelijk hadden we gemikt op ongeveer 250 inschrijvingen voor deze groepsaankoop, maar we hebben afgeklokt op 439. Dat is een onverhoopt succes. Nu we de kwaliteitsgaranties én ook de prijs kennen, hopen we dat zo veel mogelijk Hasselaren ook daadwerkelijk zullen intekenen op de voorstellen die hen worden gedaan."

IZEN

Die voorstellen zullen overigens komen van IZEN uit het Kempense Lille. Deze onderneming was de winnaar van de offertevergelijking, zowel op kwaliteit als op kostprijs. Zij zal de installaties plaatsen. Wie met IZEN in zee gaat, mag volgens Zero Emission Solutions op beide oren slapen: de installateur is reeds 27 jaar actief in de zonne-energiesector en is bovendien erg solvabel.

STRENGE MINIMUMEISEN

"We hebben er als overheid voor gekozen om te werken met een onafhankelijk studiebureau", zegt Venken. "Als overheid heb je immers maar één belang en dat is dat van je burgers. Door deze werkwijze waren we er bovendien zeker van dat we met kwaliteitsleveranciers en kwaliteitsproducten zouden werken. De minimumeisen in het bestek waren overigens strenger dan gemiddeld."

TECHNIEK

De geselecteerde panelen zijn PID-free (geen rendementsverliezen), hebben 3 by-pass diodes (beter functioneren in schaduwsituaties), hebben een hogere dan standaard efficiëntie en zijn geproduceerd door een Tier 1 bedrijf (wat de geboden garanties op een solvabel bedrijf verhoogt). De omvormers hebben 10 jaar garantie, zijn bestendig tegen buiten plaatsen en hebben - vanzelfsprekend - een MPP-tracker. De installateur is, tot slot, RESCert gecertificeerd. Dat is een kwaliteitslabel toegekend door de overheid.

SAMENWERKING OVERHEID BURGERS

"Om de eigen klimaatdoelstellingen te halen zal Hasselt blijven inzetten op hernieuwbare energie", besluit de Hasseltse schepen. "De klimaatverandering is immers geen geloof, maar een conclusie. De vaststelling dat je als lokale overheid samen met de burgers kan werken aan een omslag doet me enorm veel plezier. Overheden en burgers kunnen het samen oplossen. Dat is duidelijk. Het is met andere woorden 'tergend haalbaar'. Het is een kwestie van het te durven en ook te doen. Hasselt en zijn inwoners doen het. Solarstad Hasselt komt weer iets dichterbij."