'Samen thuis in Hasselt' vangt nieuwkomers op

11 Maart 2012

'Samen thuis in Hasselt' vangt nieuwkomers op

Schepen Toon Hermans:  "Het doel van het 'Samen thuis in Hasselt' is nieuwkomers een helpende hand te reiken bij hun integratie in een voor hen vreemd land met nieuwe regels, gewoonten, mensen en taal. De stad Hasselt schaart zich volmondig achter 'Samen thuis in Hasselt'." 'Samen thuis' is een initiatief binnen het concept 'Samen inburgeren', een gezamenlijk initiatief van Vormingplus Limburg vzw, Onthaalbureau Inburgering Limburg en de deelnemende gemeenten. Het project wordt gesteund door de Vlaamse overheid.

DRIE JAAR

'Samen thuis' wil anderstalige nieuwkomers koppelen aan gemotiveerde Hasseltse peters of meters, die zich gedurende een half jaar engageren om deze nieuwkomers te ondersteunen bij hun integratie.

Hasselt engageerde zich net als Heusden-Zolder, Maasmechelen en Genk voor een periode van drie jaar, omdat het ten volle in het project gelooft.

TWEEWEKELIJKS

Het is de bedoeling om zoveel mogelijk duo's te vormen bestaande uit één nieuwkomer en één Hasselaar. De twee zullen elkaar vervolgens gedurende een half jaar tweewekelijks ontmoeten, op een ogenblik dat voor hen beiden past.

Tijdens zelfgekozen activiteiten zullen de koppels converseren in het Nederlands over alledaagse zaken en/of onderwerpen die hen specifiek interesseren of aanbelangen. Op die manier ontstaat er een vertrouwensband tussen de twee. De nieuwkomer, die tegelijk zijn Nederlands kan oefenen, zal voortaan een aanspreekpunt hebben voor al zijn vragen en zal zich op die manier sneller thuis voelen. En laat dat het uiteindelijke doel zijn van 'Samen thuis in Hasselt'.

PETERS EN METERS GEZOCHT

Om het project te laten slagen is Hasselt op zoek naar inwoners die gemotiveerd zijn om een rol als peter of meter op zich te nemen: Hasselaren die het hart op de juiste plaats dragen en een nieuwkomer wegwijs willen maken in hun stad, land, cultuur en taal.

Als peter of meter krijg je er ongetwijfeld heel wat vriendschap voor in de plaats. Topchef Giovani Oosters, bekend van allerhande televisieprogramma's, had alvast niet veel overredingskracht nodig om het peterschap van het project te aanvaarden. De kok hoopt door zijn persoonlijkheid en geestdrift anderen te inspireren en zal zelf ook als peter fungeren van een anderstalige nieuwkomer: in zijn geval de sympathieke Collins uit Zimbabwe.