Rooksignalen, quoi?

20 Juni 2014

Rooksignalen, quoi?

"In de brave new world volgens het ecologisme wordt elke gemeenschap weer zelfbedruipend en trekken we met paard en kar naar de boer voor onze dagelijkse dosis knolselder, pastinaak en savooikool. Ons boodschappenlijstje seinen we van tevoren door bij middel van rooksignalen." Getekend: de filosoof-journalist Joël De Ceulaer van Knack in een, kort door de bocht, 'kritisch denkstuk' (18/06/2014).

Aanleiding: onder meer het verzet van Groen tegen de invoering in Europa van genetisch gemodificeerde organismen (GGO's). "Als iedereen zoals de Vlaming zou leven, zijn er meer dan vijf aardbollen nodig. Dat blijkt uit een (...) berekening van onze ecologische voetafdruk. Conclusie: we putten de aarde veel sneller uit dan we dachten. En we zijn een pak gulziger dan onze buurlanden." Getekend: Yves Delepeleire, redacteur van De Standaard en zich baserend op een studie van de milieuorganisatie Ecolife i.s.m. het netwerk Global Footprint Network (12/06/2014). De studie werd overigens gedaan op vraag van de Vlaamse overheid.

TERUG NAAR DE MIDDELEEUWEN?

Die Vlaamse voetafdruk nu, bedraagt 9 hectare. Iedere wereldburger heeft de 'beschikking' over 1,8 ha. wil hij de wereld niet naar de haaien helpen. Aanbevelingen om dat Vlaamse cijfer omlaag te krijgen zijn onder meer het vervangen van koffie door thee, het eten van meer groenten en fruit, van andere soorten vis of om die laatste te vervangen door ? cartoonisten: opgelet ? zeewier.

Is dit 'terug naar de Middeleeuwen', zoals De Ceulaer voorts doet uitschijnen? Niet echt. We zouden minstens al eens kunnen beginnen met die gigantische voetafdruk te verlagen naar het niveau van de ons omringende landen. Die is nog tot ruim drie keer te hoog, maar Nederlanders (6,7 ha), Duitsers (6,1 ha), Britten (5,9 ha) en Fransen (5,2 ha) lijken ons echt geen feodale stammen. Kaas, Bier und Wurst, fish & chips en fromage et vin - we halen even zelf de karikaturen uit de kast - het kan allemaal en toch met een (veel) kleinere ecologische voetafdruk. En van tijd tot tijd doen we allemaal en inderdaad een veggie'tje met groenten van bij ons. In plaats van een flinke cote à l'os. Dan halen we de Fransen moeiteloos in. Rooksignalen, quoi?

Joost Venken - Schepen van Leefmilieu & Duurzaamheid - 20 juni 2014