Rijd eens een dorp de vernieling in: een derde Groene Delle wordt industriegebied

20 Juli 2015

Rijd eens een dorp de vernieling in: een derde Groene Delle wordt industriegebied

Langdurig protest van bewoners, stad en politiek heeft de Vlaamse regering er niet van kunnen weerhouden om meer dan een derde van het natuurgebied de Groene Delle om te toveren in Industriezone. En dat terwijl er hectaren en hectaren Vlaams industriegebied niet ingevuld raken. Faut le faire!

"GENUANCEERD, EVENWICHTIG, ZOEKEND NAAR EEN COMPROMIS"

Op maandag 25 mei 2015 was er nog een protestwandeling tegen de omvorming tot industriegebied van ? een stuk van - de Groene Delle. Daaraan namen zo'n 300 mensen deel. Na de komst van een betonbreekcentrale is dit de tweede keer op korte tijd dat de Hasseltse deelgemeente Stokrooie bijzonder onaangenaam nieuws te verwerken krijgt. Of hoe hogere overheden ? 'genuanceerd', 'evenwichtig' en 'zoekend naar een compromis' ? het beter weten dan de lokale en een dorp zonder veel omzien in de vernieling rijden.

IS HET NODIG? NEEN!

"De eerste vraag dit je je moet stellen is of het wel nodig is dat de Groene Delle voor een stuk wordt veranderd tot industriegebied", zegt Joost Venken, Hasselts schepen van Leefmilieu. "Het antwoord is eenvoudig: neen. Er is heel veel industrieterrein dat leegstaat of waar inbreiding voor een stevige verhoging van de capaciteit kan zorgen. Watergebonden? Geldt dat niet ook voor de terreinen van Ford Genk? Die liggen ook aan het Albertkanaal."

VERSNIPPERING ALOM

Frank Keunen, Hasselts Groen-voorzitter: "Ik hoef niet uit te leggen dat dit gaat om waardevol natuurgebied. Niet in het minst is dit ontoelaatbaar omwille van de zoveelste versnippering van natuur. Een stukje hier, een stukje daar: dat is geen beleid rond natuurgebieden. De Groene Delle is een onderdeel van de Wijers. De kern van dit gebied is Europees beschermd, maar het kan uiteraard niet op zich blijven bestaan zonder groene verbindingen. Daarvan is de Groene Delle een heel belangrijke."

MEER DAN 1 FUNCTIE

Het gaat overigens niet enkel om de Groene Delle op zich, maar ook om de functie die het gebied heeft in relatie tot andere. Zo heeft het ook een cruciale rol voor vleermuizen die langs het kanaal vliegen. Die kunnen of willen binnenkort de Groene Delle niet meer in ...

DEMOCRATISCH LEGITIEM?

"Vlaanderen trekt zich niets aan van de lokale inschatting van de buurtbewoners en van het stadsbestuur", besluit Venken. "Stad Hasselt heeft zich verzet tegen de komst van een betonbreekcentrale nabij de dorpskern. Stad Hasselt heeft zich ook uitgesproken voor het behoud van de Groene Delle als integraal natuurgebied. Maar de Vlaamse regering - toch niet meteen inwoners van Stokrooie - weet natuurlijk beter. Is het nochtans niet het lokale bestuur dat het beste kan inschatten wat lokaal de beste oplossing is? De Vlaamse regering - samengesteld uit N-VA, CD&V en Open VLD - moet zich toch eens afvragen of dit democratisch gezien wel legitiem is om een lokaal bestuur dusdanig aan de kant te schuiven."