Recordaantal deelnemers voor zwerfvuilactie Straat.net – Hasselt Proper

27 Maart 2015

Recordaantal deelnemers voor zwerfvuilactie Straat.net – Hasselt Proper

In het weekend van 21 maart vindt de actie 'Straat.net - Hasselt Proper' plaats. Verschillende scholen, verenigingen en gezinnen ruimen dan zwerfvuil langs de Hasseltse wegen. Om de problematiek blijvend aan te pakken, stuurt de Stad vanaf dit jaar teams op pad die bewoners en bezoekers moeten sensibiliseren.

1.021 VRIJWILLIGERS

De voorbije weken vormde de netheid van de Hasseltse straten en pleinen een veelbesproken item. Dit resulteerde in een recordaantal deelnemers voor 'Straat.net, Hasselt Proper'. Deze zwerfvuilactie van Limburg.net en OVAM in samenwerking met de Stad vond plaats op 20, 21 en 22 maart 2015. "Maar liefst 1.021 vrijwilligers van 17 verschillende verenigingen en enkele enthousiaste gezinnen schreven zich in", vertelt schepen van Leefmilieu Joost Venken. "Dat is zowat een verdubbeling van het deelnemersaantal in vergelijking met vorig jaar. Onder het motto 'Een propere straat, da's een heldendaad' zullen ze in groep heel wat straten zwerfvuilvrij maken. Als beloning stort Limburg.net voor elke opgeruimde kilometer 15 euro in de kas van de deelnemende verenigingen of scholen. OVAM zorgde alvast voor het nodige materiaal zoals vuilniszakken, grijpers en handschoenen."

ZWERFVUILPAKJES

"Om de actie wat extra aandacht te geven en ook niet-deelnemers op een ludieke manier bewust te maken van de problematiek schakelen we dit jaar twee gulle schenkers in", aldus Venken. "Zij proberen op vrijdag van 16 tot 18 uur nabij het station en op zaterdag van 13 tot 17 uur in de binnenstad zwerfvuilpakjes aan voorbijgangers uit te delen. Hiermee willen we duidelijk maken dat vuil op straat alles behalve een cadeau is - niet voor de Hasselaren, niet voor bezoekers van onze mooie stad en evenmin voor onze reinigingsploegen. Gooi het dan ook waar het hoort: in de vuilnisbak. Voor de gelegenheid plaatsten we alvast een aantal felgekleurde exemplaren extra in onze binnenstad."

BIJKOMENDE INSPANNINGEN

"Maar het bestrijden van zwerfvuil vraagt het ganse jaar door aandacht", benadrukt schepen voor Reiniging Michel Froidmont. "Onze stadsdiensten worden nog te vaak geconfronteerd met zwerfvuil, sluikstorten, hondenpoep, ... Daarom zullen we extra inspanningen leveren om dit te voorkomen. We gaan regelmatig kleine teams de wijken insturen om er problemen te spotten, mensen aan te spreken en de sociale controle aan te moedigen. Hiermee willen we laten zien dat Stad Hasselt met deze problematiek bezig is, ook voor en na de werkuren. Voor verschillende buurten is nu een wandelschema opgesteld. Eén maal per maand gaan zeven teams op pad. Daarnaast bekijken we momenteel ook hoe we ons veegplan verder kunnen optimaliseren zodat de efficiëntie verhoogt."