Opgepast: Hasseltse klimaatbende actief!

01 Oktober 2018

Opgepast: Hasseltse klimaatbende actief!

“We wachten niet tot morgen. Morgen is het te laat! We slaan de handen in elkaar voor de natuur en het klimaat.”, zingt Radio Oorwoud uit volle borst. In Hasselt zijn dit geen loze woorden, want de stad vormt vanaf dit jaar samen met Milieuzorg op School (MOS) en 4 Hasseltse basisscholen de Hasseltse Klimaatbende! Deze bende zal het energieverbruik van de scholen onderzoeken en initiatieven nemen om de CO2-uitstoot in de scholen met 5% te verminderen.

JONGE GENERATIE TEGEN KLIMAATVERANDERING

“De stad Hasselt onderneemt heel wat initiatieven om haar klimaatambities te realiseren. Denk maar aan de groepsaankoop groene stroom, het energetisch renoveren van ons eigen gebouwenpatrimonium en de thermografische dakenfoto van alle Hasseltse gebouwen.”, zo kadert schepen van Leefmilieu Joost Venken dit nieuwe project. Maar met de klimaatbende wil de stad Hasselt ook de jonge generatie Hasselaren mee aan boord nemen.

CO2-UITSTOOT SCHOLEN MET 5% VERMINDEREN

Basisschool Lyceum Hasselt, basisschool KIDS en de stedelijke basisscholen van Spalbeek en Kuringen ondertekenden met veel goesting het klimaatcharter en gaan de komende twee schooljaren concreet met dit thema aan de slag. MOS staat in voor de educatieve begeleiding van deze scholen. “De leerlingen en leerkrachten worden bewuster gemaakt over de uitdagingen die de klimaatverandering voor ons in petto heeft. Ze worden aan gespoord om duurzaam te denken en te handelen en gaan vooral zelf op onderzoek uit om de CO2-uitstoot door de school met 5% te reduceren.”, aldus Ludwig Vandenhove, Limburgs gedeputeerde van Natuur en Leefmilieu.

METEN IS WETEN

De stad Hasselt faciliteert dan weer in de logistiek en het registreren van het energieverbruik. “Want meten is weten en kennis en inzicht zijn een belangrijk wapen in de strijd tegen verspilling. Bovendien kunnen we zo op het eind van de rit nagaan of de acties van de klimaatbende voldoende succesvol waren om 5% CO2 te besparen.”, licht schepen van Onderwijs Karolien Mondelaers toe.