Groen Hasselt gaat op eigen kracht naar verkiezingen

03 Juli 2024

Groen Hasselt gaat op eigen kracht naar verkiezingen

Groen Hasselt zal in oktober met 43 progressieve kandidaten en een eigen lijst deelnemen aan de verkiezingen. 

Tijdens een partijbijeenkomst dinsdagavond stelden de leden van Groen vast dat Vooruit Hasselt de eerdere afspraken rond een kartel voor de verkiezingen in oktober eenzijdig opzegt. “Maar we staan sterker dan ooit en zullen dus met een eigen lijst de stem vragen van iedereen die kiest voor een sociaal en duurzaam Hasselt”, zegt lijsttrekker Derya Erdogan. 

Al 30 jaar heeft Hasselt een Groene stem in de meerderheid, waarvan 24 jaar in samenwerking met Vooruit.  Een samenwerking die Hasselt deed uitgroeien tot een stad die voorop loopt op vlak van klimaatbeleid, waar fietsers jaar na jaar meer ruimte krijgen en waar eindelijk werk is gemaakt van een volwaardig armoedebeleid.

 

Geen nieuw kartel 

“Ook deze verkiezingen waren wij graag opnieuw voor progressieve samenwerking gegaan met Vooruit. Zeker omdat door de nieuwe kieswetgeving de grootste partij quasi automatisch de burgemeester levert”, zegt Erdogan. “Dat lukte eerst goed. We hadden reeds een ondertekende overeenkomst op papier over hoe die samenwerking zou verlopen en op welke manier we opnieuw het vertrouwen van de Hasselaar wilden vragen. Enkele dagen geleden, op amper 3 maanden voor de verkiezingen, krijgen wij van Vooruit te horen dat ze deze afspraken niet meer willen nakomen. Vooruit wil niet langer als één fractie zetelen in de gemeenteraad nadat ze eerder al achter onze rug zijn gaan onderhandelen met N-VA over een voorakkoord. Dit is woordbreuk. Voor ons is het duidelijk: Vooruit wil het kartel in de toekomst niet verderzetten én andere afspraken maken waardoor er geen sprake meer zou zijn van een sterk links blok met een volwaardige burgemeesterskandidaat. Op strategisch vlak zijn we dus blijkbaar uit elkaar gegroeid. Net zoals bij de eerder gemaakte afspraken voor dit nieuwe kartel hebben we dit standpunt ook nu voorgelegd aan onze leden. Zij konden alleen maar unaniem vaststellen dat Vooruit het kartel na oktober niet wil verderzetten.”

 

Groen Hasselt zal daardoor met een eigen lijst én 43 straffe kandidaten naar de stembus trekken. De laatste jaren scoort de partij steeds sterk in Hasselt. Schepen Nele Kelchtermans: “De partij kan met vier gemeenteraadsleden, waarvan twee schepenen, knappe realisaties voorleggen. Zoals het nieuwe kunstenhuis op het Groenplein of de komst van een sociale kruidenier. We hebben ook een unieke aanpak op vlak van duurzaam renoveren en een recordinvestering in grote en kleine natuur.”

 

Sterker dan ooit

“Groen heeft een hart voor Hasselt. Ook de komende jaren willen we werk maken van meer cultuurbeleving, een volwaardig armoedebeleid en groene ontmoetingsplekken in de stad. We zijn ervan overtuigd dat we daar de juiste mensen voor hebben en dat de Hasselaar ook ons dat vertrouwen wil geven. Groen zal er staan met een sterk team, een complexloos links-progressieve visie op hoe een sociaal en duurzaam Hasselt verder kan groeien. In de komende weken zal Groen Hasselt verder communiceren over haar kandidaten en speerpunten voor de gemeenteraadsverkiezingen. Wel staat al vast dat schepen Derya Erdogan lijsttrekker wordt, Bright Adiyia plaats twee invult en Nele Kelchtermans plaats drie. Joost Venken krijgt plaats vier toegewezen, Inge Hendrikx plaats vijf.

 

Kan er nog samengewerkt worden met Vooruit? Erdogan en Kelchtermans benadrukken dat Groen Hasselt daarvoor openstaat. “Onze deur blijft open staan, voor en na de verkiezingen. Wie een progressief beleid wil voeren gebaseerd op vertrouwen, zal in ons altijd een partner vinden. Dat kan ook met Vooruit zijn. De goede relaties die we de voorbije 24 jaar met partijleden en mandatarissen hebben opgebouwd, zijn voor ons niet verdwenen. Maar soms beslist een partner in een relatie dat die een andere richting uit wil. Dat mag en staat niet in de weg dat je daarna als vrienden verder kan. Die keuze laten we aan Vooruit.”