Nieuwe nestkasten gierzwaluw in Kuringen

25 Februari 2015

Nieuwe nestkasten gierzwaluw in Kuringen

Op dinsdag 24 februari 2015 werden er nieuwe nestkasten voor gierzwaluwen opgehangen aan het oud gemeentehuis annex nieuwe basisschool te Kuringen (Joris Van Oostenrijkstraat 53).

"Het hangen van deze nestkasten gebeurt in navolging van een eerder geslaagd project in Runkst", zegt schepen van Dierenwelzijn Joost Venken. "Daar heeft ook een kolonie van deze trekvogels een onderkomen gevonden. De gierzwaluw heeft sinds enige jaren ook Kuringen ontdekt en de beestjes trekken ieder jaar voor een goede drie maanden - te beginnen vanaf midden april - telkens terug naar dezelfde plaatsen om te broeden."

100 KM/U EN MEER

De oudere paren vinden hun broedplaats meestal makkelijk terug, maar jonge dieren hebben steeds meer moeite om een geschikte nestplaats te vinden. Dat komt omdat er door de terechte isolatie van woningen steeds minder kieren en spleten te vinden zijn in de huizen. Nestkasten verhelpen aan dat probleem. Soortgelijke kasten zullen overigens om dezelfde redenen ook worden bevestigd aan het nog te bouwen stadhuis. De vogels vliegen erin met snelheden die makkelijk 100 km/u halen. Het is een genot om naar te kijken hoe deze diertjes hun nieuwe hotels innemen.