Nieuw stadhuis verkozen tot technisch meest vernieuwende openbare bouwwerk

06 Juni 2016

Nieuw stadhuis verkozen tot technisch meest vernieuwende openbare bouwwerk

Op donderdagavond 2 juni 2016 werden in Brussel de Publica Awards uitgereikt. Binnen vier categorieën mochten zowel een vakjury als het publiek elk hun favoriete openbare project kiezen. Het nieuwe Hasseltse stadhuis kaapte daarbij de publieksprijs voor technisch meest vernieuwende openbare bouwwerk weg.

SALON VAN DE BELEIDSMAKERS

De Publica Awards maken onderdeel uit van 'Publica', het salon van de beleidsmakers. Tijdens de Publica Night worden overheidsinstanties en hun partners bekroond die streven naar een betere besteding van overheidsopdrachten. Binnen vier categorieën - de meest duurzame overheidsopdracht, het technisch meest vernieuwend openbaar bouwwerk, de meest ICT-verbonden overheidsopdracht en de Matexi-prijs voor meest verbindende buurtinitiatief - werden laureaten gekozen. Per categorie wees een vakjury een winnaar aan. Vervolgens mocht ook het aanwezige publiek met behulp van een stemtoestel een favoriet kiezen.

MEEST VERNIEUWEND OPENBAAR BOUWWERK

"Wij hadden ons kandidaat gesteld als technisch meest vernieuwend openbaar bouwwerk. Binnen deze categorie werd het meest innovatieve project op vlak van structuur, esthetiek, uitvoering of energie bekroond", vertelt schepen van Duurzaamheid Joost Venken. "Wij vonden dat het nieuwe stadhuis in aanmerking kwam voor deze prijs omdat we zeer bewust hebben gekozen voor een zo flexibel en kostenefficiënt mogelijk ontwerp dat kan anticiperen op alle mogelijke toekomstige evoluties binnen het OCMW en de stadsdiensten. Daarnaast gaan we ook op vlak van duurzaamheid veel verder dan de norm. Zo maakt het uniforme glasgevelsysteem het nieuwe stadhuis erg performant inzake luchtdichtheid, isolerend vermogen en akoestiek. Daarnaast zorgen de kwo-installatie, het groendak, warmtepompinstallaties, hoogwaardige pv-panelen, led-verlichting met daglichtsturing en energierecuperatie door warmtewisselaars ervoor dat onze nieuwbouw 25% energiezuiniger is dan een bijna-energieneutraal gebouw."

PUBLIEKSPRIJS

"Deze aanpak kon het aanwezige publiek duidelijk appreciëren", aldus Venken. "We wonnen de publieksprijs voor technisch meest vernieuwende openbare bouwwerk. Naast een certificaat leverde ons dit ook een cheque van 250 euro op."