Nieuw stadhuis: duurzaam is niet duur

27 Oktober 2014

Nieuw stadhuis: duurzaam is niet duur

Het uiteindelijke ontwerp van het nieuwe Hasseltse stadhuis heeft het om twee redenen gehaald. Het was het goedkoopste van alle ingediende projecten. En het was met voorsprong het meest duurzame. Daarmee is aangetoond dat duurzaam niet duur is, een nochtans hardnekkig vooroordeel.

INVESTEREN OM TE BESPAREN

We kennen het allemaal: op een dag zit je met een oude wagen. Het ding rijdt nog, maar er komen kosten aan en het drinkt je arm. En bij iedere keuring is het bang afwachten: 'Wat zal het volgende zijn?'. Als je de rekening maakt, weet je dat een nieuwe wagen niet alleen minder zal verbruiken, maar ook vrij van gebreken zal zijn. Goed voor het milieu én je portemonnee. Maar je moet er wel eerst fors in investeren.

HUIDIGE SITUATIE NIET MEER VAN DEZE TIJD

De administratieve stadsdiensten - Centrale Werkplaatsen op de Hellebeemden niet meegeteld - bevinden zich nu op vier plaatsen: op het Groenplein, in de Dokter Willemsstraat, de Ridder Portmansstraat en de Thonissenlaan. De gebouwen kennen hun leeftijd en kunnen een opknapbeurt gebruiken. Met andere woorden: er komen kosten aan. Bovendien is de werking ervan niet meer van deze tijd. Voor burgers is het niet duidelijk waar ze zijn moeten, post die op diverse locaties moet worden rondgebracht, kantoren die stilaan te klein worden, ...

JAARLIJKS 280.000 EURO GOEDKOPER AAN ENERGIE

Dat zijn allemaal zichtbare ongemakken. Schokdempers of ruitenwissers om in het autojargon te blijven. Minstens zo belangrijk zijn de minder in het oog springende ongerieflijkheden. Het verbruik is daarvan wel het belangrijkste. Wie wekelijks aan de pomp staat met een oude wagen klaagt over de hoogte van de brandstofprijzen. Wie dat doet met een nieuwe wagen klaagt ook. Maar het verbruik is wel veel lager. Omgerekend naar de huidige prijzen zal het nieuwe stadhuis jaarlijks 280.000 euro goedkoper zijn alleen al aan energie. Goed voor een verminderde CO2-uitstoot bovendien van zowat 1000 ton per jaar. En dat voor vele tientallen jaren. Goed voor het milieu én voor de portemonnee dus.

ECOLOGISCH & ECONOMISCH DE BESTE KOOP

Het Hasseltse stadsbestuur heeft met de bouw van een nieuw stadhuis een moeilijke, maar zeer beredeneerde beslissing genomen. Het heeft geïnvesteerd in de toekomst van een stad die de eigen werking tegen 2020 klimaatneutraal wil maken. Zowel economisch als ecologisch was dit de beste koop.

Joost Venken - Schepen van Duurzaamheid & Energie

Foto: HASSalink