Groen vraagt onderzoek naar aankoopbeleid uit bezet Palestijns gebied
30 Mei 2025

Tijdens de gemeenteraad van dinsdag 27 mei diende Groen-raadslid Nele Kelchtermans een motie in waarin zij de stad Hasselt oproept om zich opnieuw expliciet uit te spreken tegen het aanhoudend geweld in Gaza. “We kunnen niet zwijgen terwijl de grootste humanitaire ramp van deze eeuw plaatsvindt. Daarom vragen we ook het schepencollege om de rol van het stadsbestuur kritisch te bekijken, en Hasseltse Palestijnen te ondersteunen”, zegt Kelchtermans.
“Meer dan 50.000 Palestijnen zijn omgekomen. Kinderen verhongeren. Infrastructuur ligt in puin. En toch zwijgt de wereld,” aldus Nele Kelchtermans. “Als lokale overheid hebben we misschien geen directe bevoegdheden in buitenlandse politiek, maar we kunnen niet zwijgen terwijl de grootste humanitaire ramp van deze eeuw plaatsvindt. We mogen niet toekijken hoe Israël, met de steun van Westerse landen, alle menselijkheid kapot bombardeert. De gemeenteraad is ons krachtigste democratisch instrument om een signaal te geven: aan hogere overheden, aan instellingen die wel kunnen ingrijpen, én aan onze eigen inwoners.”
Concreet roept Kelchtermans in haar motie op dat de gemeenteraad aan de federale regering vraagt:
- een onmiddellijk en permanent staakt-het-vuren te eisen en zich actief in te zetten voor diplomatieke oplossingen;
- zich aan te sluiten bij de lopende zaak bij het Internationaal Gerechtshof inzake de schending van het Genocideverdrag door Israël.
Tegelijkertijd benadrukt Groen Hasselt ook dat lokale actie niet mag uitblijven. Elke overheid moet alles in het werk stellen om niet medeplichtig te zijn aan oorlogsmisdaden of misdaden tegen de menselijkheid. De motie voorziet dan ook in concrete voorstellen om door de gemeenteraad aan het schepencollege voor te leggen. Lopen er momenteel contracten of samenwerkingen met bedrijven die betrokken zijn bij mensenrechtenschendingen in bezet Palestijns gebied? Het schepencollege moet daar transparant over rapporteren. Is bijkomende humanitaire steun mogelijk, in samenwerking met erkende organisaties? En kan er een fysieke plek geboden worden aan Palestijnen of Palestijnse organisaties die nood hebben aan een gesprek of psychologische ondersteuning?
“We dragen de verantwoordelijkheid om kritisch te kijken naar onze eigen rol, zodat we als stad niet bijdragen aan de etnische zuivering van een volk. Een volk waar ook Hasselaren toe behoren. Hasselaren die elke dag doorbrengen met beelden van hun thuis die weggevaagd wordt, met berichten van familie in levensgevaar. Als stad hebben we de verantwoordelijkheid om hun plek hier te erkennen en hen een veilige omgeving te bieden”, aldus Kelchtermans.
Groen Hasselt hoopte dat de motie unaniem zou worden goedgekeurd, zoals ook gebeurde in november 2023 toen de gemeenteraad zich uitsprak tegen het buitensporige geweld. De meerderheidspartijen (Vooruit, CD&V, N-VA/Open VLD) stemden echter tegen. Een debat voeren in de gemeenteraad over hoe we kritisch kunnen kijken naar de rol van een stadsbestuur? Dat was geen optie voor burgemeester Vandeput. Coalitiepartners Vooruit en CD&V volgden slapjes.
Vooruit, CD&V en N-VA/Open Vld tonen hier dat de burgemeester volgen, blijkbaar belangrijker is dan een eigen mening hebben over de grootste humanitaire ramp van deze eeuw. In Lommel zal het stadsbestuur van CD&V -op voorstel van oppositiepartij Vooruit- wél haar aankoopbeleid onderzoeken. In Hasselt antwoordde Steven Vandeput haast op hetzelfde moment dat het stadsbestuur daar “niet de bevoegdheid voor heeft”. In Leuven, Gent, Genk, Mortsel,... dachten ze daar eerder al duidelijk anders over.
"Zwijgen is medeplichtig zijn", zegt Nele Kelchtermans. "Duidelijk maken waar je voor staat als vertegenwoordiger van alle Hasselaren, zullen we blijven doen."