Mobiel groen in Hasselt
21 December 2017
De stad Hasselt gaat de komende drie jaar 21 mobiele ecosystemen plaatsen. Dat zijn mobiele (en tijdelijke) containers gevuld met bomen en planten die als het ware als een pop-up parkje zorgen voor meer groen. Het project kan rekenen op 225.000 euro subsidie van de Vlaamse overheid. Hasselt was één van de laureaten in het kader van de Vlaamse oproep voor Stadsvernieuwingsprojecten met als thema 'Groen in de Stad.' De Vlaamse overheid ging op zoek naar kleinschalige en vernieuwende projecten die inspelen op specifieke stedelijke uitdagingen, in dit geval de veelvuldige bebouwing én verharding van de publieke ruimte.
21 MOBIELE ECOSYSTEMEN IN CONTAINERS ...
De afgelopen jaren heeft Hasselt flink geïnvesteerd in het uitbreiden van zijn groen: de heraanleg van de twee stedelijke parken (Kapermolen en Cultuurcentrum), de recente opening van de Herkenrodebossen, ... Schepen voor Groen, Valerie Del Re (Helemaal Hasselt): "Voor het gebied binnen de grote ring van Hasselt waren we al langer op zoek naar een manier om meer groen te brengen. Het pop-up idee sprak ons hierbij aan. Hasselt zal in totaal 21 grote containers inrichten met fauna en flora die op zichzelf kunnen overleven als een volwaardig ecosysteem. Het gaat om een zorgvuldig uitgekozen mix van streekeigen bomen, struiken en planten."
... VOOR OP 'GRIJZE' PLEKKEN
Deze mobiele ecosystemen zullen geplaatst worden in lage containers die zo'n 5 tot 6 meter lang zijn en ongeveer 2,5 meter breed. Deze containers worden geplaatst op verharde, voor mens en natuur onaantrekkelijke plekken, waar omwille van technische en/of budgettaire redenen pas later een geplande heraanleg kan plaatsvinden. Op het ogenblik dat er op die plek toch een definitieve vergroening gebeurt, kan de container zinvol worden verplaatst naar een ander grijs, verhard hoekje in de stad. Op plaatsen waar een heraanleg niet mogelijk is, bijvoorbeeld omwille van ondergrondse leidingen, is de container ook een mooie oplossing.
NAAM?
Hasselt test het systeem als eerste stad in Vlaanderen uit. De eerste schetsen zijn er al. De stad gaat nu op zoek naar een leuke naam voor deze mobiele ecosystemen. In de komende drie jaar zullen binnen de Grote Ring jaarlijks zeven containers vervaardigd, beplant en geplaatst worden.
COMBINATIE & PARTICIPATIE
De mobiele ecosystemen zijn meer dan enkel groen. Elke container is immers een combinatie van zowel groene (bomen, struiken) als sociale elementen (bv. banken, speeltoestellen, ...). Het initiatief komt zo tegemoet aan de bestaande nood aan meer aantrekkelijke rust- en verpozingsplaatsen en speelplekken voor kinderen in de binnenstad. Gedurende het gehele project zullen bewoners actief worden betrokken bij de selectie van eventuele locaties en bij het beheer van deze nieuwe stadsnatuur.