Lampedusa: het leven zoals het er werkelijk is

31 Augustus 2016

Lampedusa: het leven zoals het er werkelijk is

Het Italiaanse eilandje Lampedusa ligt in de Middellandse Zee, niet ver van Afrika, en telt ongeveer 6.000 inwoners. De afgelopen 20 jaar kreeg het bij benadering 400.000 vluchtelingen over de vloer. We staan er vaak niet bij stil hoe de bevolking van dat eilandje daarmee omgaat. Dankzij Fuocoammare (Fire at Sea) krijgen we evenwel een schitterend beeld daarover.

GOUDEN BEER

Deze documentaire uit 2016 kende haar première op het filmfestival van Berlijn en kaapte daar meteen de Gouden Beer weg. Regisseur Gianfranco Rosi volgt op Lampedusa de 12-jarige Samuele Caruana in zijn dagelijkse leven op het eiland. Dat lijkt aanvankelijk vooral een manier om de kijker niet constant te moeten doodslaan met de gruwel van de bootvluchtelingen.

METAFOOR

Als Samuele van de oogarts een ooglapje moet dragen omdat hij een lui oog heeft, lijkt dat de perfecte metafoor: het drama van de Middellandse Zee die meer en meer een kerkhof aan het worden is, is onze collectieve verantwoordelijkheid.

PRAKTICA

De screening van Fuocoammare wordt georganiseerd door de Integratiedienst van Stad Hasselt en gaat door op donderdag 6 oktober 2016 om 19.30u in de theaterzaal van Sportcentrum Olympia, Kuringersteenweg 242 te Hasselt. De toegangsprijs bedraagt € 5.