Laat Hasselt een robuust schip zijn voor de vluchtelingen

30 September 2015

Laat Hasselt een robuust schip zijn voor de vluchtelingen

De boodschap die Groen-voorzitster Meyrem Almaci gisteren verspreidde was helder: JA, de vluchtelingenproblematiek weegt op de samenleving, NEEN, we kunnen hem niet op een-twee-drie oplossen, maar, JA we moeten er op een realistische manier mee omgaan. Meer voegen wij daar niet aan toe. Maar het blijft fascinerend om te zien hoe de huidige regeringspartijen omgaan met de vluchtelingencrisis.

NIKS TE ZEGGEN

Fascinerend omdat met name de christen-democraten standpunten innemen die lijnrecht ingaan tégen die van de gewezen Vlaams-nationalisten. Het is niet aan ons om propaganda te maken voor andere partijen, maar tegen elke regel van de (politieke) marketing in doen we het toch. Uit de officiële berichtgeving van de CD&V blijkt immers zowaar enig erbarmen met de stumpers die vanuit het hellevuur naar hier komen. Vreemd dat ze die standpunten niet van de daken schreeuwen. Het blijft oorverdovend stil aan de overkant. Hébben ze eens iets te zeggen, dan zeggen ze het niet omdat ze niks te zeggen hebben ?

EEN LIBERAAL IN EUROPA

Fascinerend ook omdat de gewezen federale premier van Open VLD in Europa pleitte voor het volgende: "Allereerst moeten asielzoekers een verzoek kunnen indienen bij Europese ambassades wereldwijd. (?) Het stelt ons ook in staat om sneller en correcter te beoordelen wie echt nood heeft aan opvang en bescherming en wie niet." Een man met een plan.

ALEPPO, QUOI?

Yep: tussen het oorlogsgeweld door kan je dan als Syriër even naar de Belgische ambassade in Damascus. Maar oeps: die is gesloten. Gelukkig kan je nog terecht in Aleppo. Van waaruit het bv. naar het Jordaanse Amman kan. Als we even de cynicus in ons loslaten: als dàt het alternatief moet zijn, dan zoek je weleens naar andere oplossingen om tot in de EU te geraken.

GEKAKEL UIT DE VOLKSUNIE

Fascinerend ook omdat de gewezen Vlaams-nationalisten zo stilletjesaan alvast in dit dossier in hetzelfde gekakel verzeild lijken te geraken als dat waar wijlen de Volksunie zich in bevond. Iedereen lijkt maar wat te roepen en is er dan eindelijk iets geroepen wat voor waar mag worden aangenomen, dan wordt het in een mum van tijd wel weer her- of overroepen.

NET NIET 'RANZIG'

De strategie van hun voorzitter begint in dit dossier overigens ook vreemde ? we durven het nog net geen 'ranzige' te noemen ? trekjes te vertonen. De Conventie van Genève kan en zal echt niet worden gewijzigd omdat iemand die 1,37 miljoen kiezers vertegenwoordigt van één van de 150 aangesloten landen het eens goed heeft gezegd. Godzijdank is er de staatssecretaris voor Asiel en Migratie die de Irakezen gaat ontmoedigen om naar hier te komen. Niet door boven Bagdad flyers uit een vliegtuig te zwieren, maar via Facebook. De kracht van verandering!

VLUCHTELINGENMOEHEID

Meer vanop afstand bekeken, komt het VW-schandaal komt als geroepen. De 'vluchtelingenmoeheid' dreigt immers in te treden. Met het beeld van Aylan Kurdi ? de kleuter die dood aanspoelde op een Turks strand ? hebben we het immers wel gehad. Erger kan niet. Toch?

VAN EEN GAMMELE BOOT NAAR EEN STEVIG SCHIP

Maar vluchtelingen blijven aanspoelen, ook buiten het zicht van de camera's. En uitvaren. Is het u trouwens ook opgevallen dat hun bootjes altijd 'gammel' zijn? Een aantal van deze mensen heeft België bereikt. Ook Hasselt. Mogen wij hopen dat onze stad een robuust schip zal zijn dat hen in alle opzichten een behouden thuiskomst garandeert?

Frank Keunen - Voorzitter Groen Hasselt