Korte ketenmarkt MARTA Hasselt opent in de stationsbuurt

04 Mei 2017

Korte ketenmarkt MARTA Hasselt opent in de stationsbuurt

De stad Hasselt is een tijdelijke markt rijker! In de stationsbuurt kan je vanaf mei MARTA Hasselt ontdekken. Niet meteen een traditionele markt, maar eentje waar je zelf kan proeven, genieten en zelfs dineren. Dat alles in een ecologisch verantwoord en lokaal kader. De markten vinden plaats op 20 mei, 17 juni, 23 september en 21 oktober in de ABX-loods rechts van het station.

MEER DAN EEN BOERENMARKT

MARTA Hasselt is meer dan een 'klassieke' boerenmarkt waar je enkel je boodschappen kan doen. Je kan er ook komen ontbijten, proeven en onbekende groenten ontdekken via een kookdemo. Op de markt geldt een 'niets-gaat-verloren-attitude'. Dat betekent dat op het einde van de dag alle onverkochte producten verwerkt worden in een overschottendiner. Niet alleen lekker, de boeren hebben zo een gegarandeerde afzet.

MILIEUVRIENDELIJK

"Op MARTA HASSELT brengen we de consument en lokale producent samen. Er is aandacht voor de oorsprong van de producten en het verhaal van de standhouders door babbeltjes, infofiches en het delen van recepten", aldus schepen van Leefmilieu en Duurzaamheid Joost Venken. "Bovendien staat het milieu centraal. Je kan op deze korte ketenmarkt enkel lokale, seizoensgebonden producten kopen. De boeren zijn afkomstig binnen een straal van 50 km rond Hasselt en telen allemaal met respect voor het milieu."

TERUG NAAR DE OORSPRONG

Vzw Ondergrond organiseert de boerenmarkt in opdracht van de stad, maar functioneert ook als curator. Ze zoeken en stimuleren kruisbestuiving tussen de standhouders, chefs, ... Ze kozen bewust voor het station als locatie. Voeding lag doorheen de geschiedenis aan de basis van het ontstaan van de steden. Onderlinge handel tussen de verschillende regio's liet mensen toen al samenkomen voor de verse vangsten en de heerlijke lokale oogst. Op de pleinen voor het station ontstonden dan ook de allereerste markten. Ondergrond wil graag teruggaan naar de oorsprong van ons voedsel en hoe kan dat ook beter dan aan het station.

ZATERDAG 20 MEI!

De eerste markt start op 20 mei om 9 uur in de ABX-loods. Ook bij regenweer staat dus iedereen droog!

Foto: J. Van de Velde