Kinderen uit Tsjernobyl te gast in Hasselt

03 Augustus 2011

Kinderen uit Tsjernobyl te gast in Hasselt

Terwijl de oudste kinderen uit de omgeving van Tsjernobyl zich uitleven in het Action Park o.a. door een klimpartij op de toren, vangen monitoren van Hasseltse vzw Sportpromotie de kinderen tot 12 jaar op in het Sportbos. De meer dan 40 kinderen komen uit Wit-Rusland en meer bepaald uit de omgeving voor Tsjernobyl, net over de grens met Oekraïne. Zij worden opgevangen in een gastgezin uit Hasselt en Limburg via de organisatie Evons. Ieder jaar komen ze voor een 'gezonde vakantie' van meedere weken naar Limburg.

IMPACT OP GEZONDHEID

Op het programma van hun 'Dag in Hasselt' stond in de voormiddag een bezoek aan het Centraal Laboratorium voor een gratis aangeboden bloedonderzoek. De resultaten zullen nadien aanleiding geven tot eventuele medicatie. De namiddag voorzag een aangenamer recreatief programma in het Action Park.

Ook tientallen jaren na de ramp in Tsjernobyl blijft de radioactiviteit een zware impact hebben voor de gezondheid van de mensen in de omgeving en de samenleving.  Deze kinderen waren op het moment van de ramp nog niet geboren maar ondergaan vandaag nog de gevolgen.

WIE DOET MEE?

Het prachtige weer zorgde mee voor een bijzonder gesmaakte namiddag. Schepen Toon Hermans ontving de organisatoren, gastgezinnen en kinderen nadien nog in het cafetaria van de sporthal.

Wie de organisatie wil steunen of volgend jaar eveneens gastgezin wil zijn kan voor informatie terecht op de website van de vereniging.