Jaarlijks 60 klimaatbomen voor Hasselt

20 Februari 2018

Jaarlijks 60 klimaatbomen voor Hasselt

Stad Hasselt engageert zich om de CO2- uitstoot met minstens 20 procent te verminderen tegen 2020.  Daarom zal het in 2018, 2019 en 2020 jaarlijks 60 'klimaatbomen' planten. Dat zijn bomen die een verkoelend effect hebben tijdens intense hitteperiodes in een veranderend klimaat. Bij ons komen deze hitteperiodes steeds vaker voor, ze duren langer en zijn intenser.

MAXIMAAL BEHOUD BESTAANDE BOMEN

"De eerste 60 bomen worden eind februari geplant in de Heilig Hartwijk aan Alverberg en in Runkst in park de Tesch", zegt schepen van Duurzaamheid en Leefmilieu Joost Venken. "Zowel aan Alverberg als in de Tesch gaat het om 10 zomerlindes, 10 winterlindes en 10 tamme kastanjes. Hasselt zal in de toekomst, bij nieuwe ruimtelijke projecten, ook rekening houden met een maximaal behoud van bestaande bomen en zal over vijf jaar ook een heus bomenplan hebben."

BOMEN BETALEN ZICH TERUG

Bomen hebben heel wat positieve functies én ze helpen ons om het klimaat te verbeteren. En er is meer: ze werken gratis en voor niets want de economische waarde van een boom overstijgt de kosten van de aanplant en het onderhoud. Eigenlijk betalen bomen zich dubbel en dik terug.

VEEL VOORDELEN

"Bomen zijn verkoelend omdat ze minder hitte absorberen in vergelijking met asfalt en beton. Ze zorgen voor schaduw en doen de temperatuur dalen door zonne-energie om te zetten in verdamping", legt Venken uit. "Dat verkoelend effect is cruciaal in steden, aangezien de temperatuur daar veel hoger kan oplopen dan in omliggende landelijke gebieden. Verder hebben bomen een positief effect op de waterhuishouding, de luchtkwaliteit, biodiversiteit én op de gezondheid van omwonenden."

BOMEN MOETEN OUD KUNNEN WORDEN EN ...

Een belangrijke voorwaarde is dat de bomen oud kunnen worden, zodat ze over enkele decennia mee kunnen zorgen voor gezonde en aangename woonwijken, schoolpleinen, parken en pleinen. Hasselt is dan ook niet van plan om ze te kappen omdat er bladeren van vallen. Alleen wanneer de bomen ziek zijn of een gevaar voor de openbare veiligheid kunnen ze worden verwijderd.

... ONS OVERLEVEN

"In de strijd tegen de klimaatverandering zijn bomen op hun best vanaf de leeftijd van 30 jaar en ouder. Het spreekt dan ook voor zich dat onze stad hen zal koesteren en rustig oud laat worden. Ze moeten ons overleven."