Hasseltse Tuinwijk krijgt eigen kippenhok

30 Oktober 2017

Hasseltse Tuinwijk krijgt eigen kippenhok

Eind oktober krijgt de Hasseltse Tuinwijk een eigen kippenhok. Het stadsbestuur zorgt voor de plaatsing van het hok. Een aantal buurtbewoners neemt, in ruil voor de eitjes, de zorg van de kippen voor zich.

KIPPODROOM

Dit project, 'Kippodroom' genaamd, kwam tot stand in samenwerking met enkele buurtbewoners. "Zij contacteerden ons omdat ze graag kippen wilden houden nabij hun woning, maar thuis over onvoldoende plaats beschikten", vertelt schepen van Groen Valerie Del Re. "Als bestuur zagen we dit initiatief wel zitten op voorwaarde dat het draagvlak in de buurt voldoende groot was. Zo'n twee jaar geleden belandde er immers een verdwaalde haan in de wijk Runkst. Een deel van de buurtbewoners nam toen spontaan de zorg over het diertje op zich en zijn aanwezigheid stimuleerde de sociale cohesie in de wijk. Maar een aantal buurtbewoners was de nieuwe inwoner minder genegen. Vandaar dat we afgelopen zomer eerst een infomoment organiseerden om te polsen naar het draagvlak in de Tuinwijk. Pas nadien kreeg het project concreet vorm en kunnen we op dinsdag 31 oktober van start gaan met de eigenlijke plaatsing."

KIPPEN ZONDER HAAN

"Als locatie voor dit kippenhok kozen we voor een plekje nabij het bosje tussen de Alverbergstraat en Panoramastraat", vervolgt schepen van Duurzaamheid Joost Venken. "In totaal duurt de plaatsing zo'n 3 dagen. Het nieuwe kippenhok wordt de thuis van een zestal kippen. Zij zullen zelf hun mannetje moeten staan, want een haan is niet voorzien. De buurtbewoners die zich engageerden voor het project zullen, in ruil voor de eitjes, instaan voor de verzorging van de dieren."

RECYCLAGE VAN KEUKENRESTJES

"Slaat Kippodroom aan en tonen andere Hasselaren interesse, dan willen we een eventuele uitbreiding naar andere wijken bekijken", besluiten Del Re en Venken. "Zeker in buurten waar veel appartementen liggen, kan een publiek kippenhok als dit een meerwaarde betekenen. Niet enkel vanuit sociaal opzicht, maar ook op vlak van duurzaamheid. Ze helpen immers mee bij de recyclage van keukenrestjes."