Hasseltse primeur voor België: eerste Solar Bench in gebruik genomen

23 Maart 2016

Hasseltse primeur voor België: eerste Solar Bench in gebruik genomen

Hasselt beschikt als eerste stad in België over een Solar Bench. Deze toch wel bijzondere bank is uitgerust met zonnecellen die groene stroom produceren. Via de geïntegreerde stopcontacten kan al wie dat wil er zijn gsm, laptop of elektrische fiets opladen. Je vindt de bank in het stadspark ter hoogte van het monument voor An en Eefje. Kijk hier hoe het werkt.

SMART CITY

"Als Hasselt het in de toekomst van hernieuwbare energie moet hebben, dan zal het die in de eerste plaats uit de zon moeten halen." Dat verklaarde Hasselts schepen van Energie en Duurzaamheid Joost Venken vandaag bij de ingebruikname van Belgiës eerste 'Solar Bench'. "Hoewel bij de bestelling nog niet geweten was dat Hasselt zou worden uitgeroepen tot de smartest city van het land, heet dit model toch 'Smart City'", geeft de hij gekscherend mee. "Maar alle gekheid op een stokje: dit initiatief is vooral sensibiliserend bedoeld. Meer nog dan een massa aan folders geeft zo'n bank aan tot wat je met zonne-energie allemaal in staat bent. Anderzijds is er natuurlijk ook het volume: zonnepanelen kunnen tegenwoordig op grote schaal geïntegreerd worden tegen relatief voordelige prijzen. Telkens gaat het om lokaal geproduceerde energie met een zo direct mogelijke afname."

EXTRA SERVICE

'Slim' is inderdaad het woord dat bij dit soort banken past. Ze bevatten geïntegreerde zonnepanelen die het opgevangen zonlicht omzetten in groene energie. Daarmee kunnen dan weer laptops, gsm's, ja zelfs elektrische fietsen worden opgeladen. "Beschouw het als een stukje extra service voor de bezoekers van het stadspark", zegt Venken. "De bank wordt aangesloten op het net zodat overtollige stroom daaraan terug wordt afgegeven. Stad Hasselt mag dan nu wel de primeur hebben, het is mijn stellige overtuiging dat je dit slim, hoogtechnologisch straatmeubilair in de toekomst overal zal aantreffen."

HEB: NIET SEXY, WEL WAARDEVOL

Rudi Roosen, directeur van het Hasselts EnergieBedrijf (HEB), treedt Venken daarin bij. "Het HEB, dat ook deze bank financiert, beschikt over een jaarlijks budget van ongeveer één miljoen euro. Daarmee worden vooral grote projecten gerealiseerd, denk maar aan de renovatie van de sporthal van Kiewit of - zeer actueel - de dakisolatiewerken op Domein Kiewit. Ook het museumdepot werd aangepakt en er werd financieel bijgesprongen voor extra isolerende maatregelen voor het nieuwe zwembad. Het zijn weinig sexy, maar wel zeer waardevolle projecten die allemaal kaderen binnen de doelstellingen om tegen 2020 de CO2-uitstoot met 20% te verminderen."

Foto: R. Hermans