Hasseltse chefs kruisen de pollepel met fairtradeproducten

10 Mei 2016

Hasseltse chefs kruisen de pollepel met fairtradeproducten

Stad Hasselt viert in 2016 zijn 10-jarig bestaan als 'FairTradeGemeente'. Ze wil zoveel mogelijk Hasselaren inspireren om met fairtrade- en korteketenproducten aan de slag te gaan.

FREE STYLE FAIR TRADE COOKING

Op maandag 9 mei gaven zes Hasseltse chefs - en niet van de minste - het goede voorbeeld: ze kruisten de pollepels met elkaar en freewheelden met (h)eerlijke producten uit het Noorden en het Zuiden. Giovani Oosters (Smaaksalon), Jan Wouters (de6zinnen), Mario Holtzem (Hangar 58) , Marijke Welckenhuysen (Oats), Yousra Rifi  (Aïchacreafoods) en Lydia Flemings (UHasselt) ontbonden al hun kookduivels en creëerden het beste van het beste. Free Style Fair Trade Cooking, als het ware.

AMBASSADEURS

Deze chefs worden echte ambassadeurs van 'Hasselt, (h)eerlijke stad'. Ook zij vinden het immers belangrijk dat de boeren uit zowel het Noorden als het Zuiden een eerlijke prijs krijgen voor hun producten. Graag zullen zij de consument ook vertellen waar deze te vinden zijn.

SHOWCOOKING

De officiële aftrap voor een groot publiek geven ze tijdens AMUSE, het culinair parkfestival op Domein Kiewit. Dit jaar gaat dat door op zondag 5 juni. De chefs doen er aan showcooking met producten van de lokale standhouders. Dat gaat van walnotenolie van den Boogerd over de kazen van Karditsel tot de biojenevers van het Jessenhofke.

NUTTIGE BROCHURE

Een boekje met producten en adressen van producenten (zie bijlage) laat hen de stap zetten naar het  gebruik van deze producten in hun eigen restaurant. Via de webwinkel van Hartenboer of Puur Limburg kunnen ze direct een groot aantal producten van verschillende lokale boeren gelijktijdig bestellen. Zelfs de producten van de Oxfam Wereldwinkels zijn via die weg in één keer te bestellen.

FAIRE PRODUCTEN: HAALBARE KAART

Schepen van Ontwikkelingssamenwerking Joost Venken: "Uit het voorbeeld dat ze geven, blijkt duidelijk dat het een haalbare kaart is om steeds weer met eerlijke producten gevarieerde en lekkere gerechten op tafel te brengen. Ode ook aan de chefs die met deze producten werken: Marijke van Oats doet een beroep op de waren van De Wroeter en de Wereldwinkel, Giovani Oosters zet elke maand een ander FairTrade product in de kijker in het Smaaksalon enz."