Hasselts College van Burgemeester en Schepenen ‘Schrijft ze vrij’

12 December 2016

Hasselts College van Burgemeester en Schepenen ‘Schrijft ze vrij’

Het zal je maar gebeuren: je wordt in Malawi geboren en je lijdt aan albinisme. Volgens lokale mythen hebben mensen met deze aandoening goud in hun beenderen en hebben deze bovendien heilzame krachten. Dan ben je je leven op geen enkel moment zeker. Het overkomt de tienjarige Annie Alfred.  Het zal je maar gebeuren: je hijst tijdens een betoging een door de regering verboden vlag, wordt gearresteerd, mishandeld en veroordeeld tot 15 jaar cel. Het overkwam de Indonesische leerkracht Johan Teterissa. Het zal je maar gebeuren: je bent een Turkse mensenrechtenadvocate en je wordt slag om slinger gearresteerd omdat je kritiek uit op het Turkse regime. Het overkomt Eren Keskin.

SCHRIJFMARATHON

Tijdens deze decembermaand houdt de mensenrechtenorganisatie Amnesty International opnieuw een schrijfmarathon en het bestuur van Stad Hasselt schaart zich daar volmondig achter. Het zal nu donderdag a.s. tijdens het College van Burgemeester en Schepenen tijd vrijmaken om brieven te schrijven. Ten voordele van een van de bovenstaande mensen of voor een van de nog acht anderen die Amnesty dit jaar naar voor schuift. Het gaat niet alleen om figuren uit 'probleemlanden', maar ook om de VS - de klokkenluider Edward Snowden - of Canada.

SCHRIJVEN HELPT!

Schepen voor Ontwikkelingssamenwerking Joost Venken: "Die briefschrijfacties hebben succes en zijn zeker geen druppel op een hete plaat. Vorig jaar werden massaal brieven geschreven ten voordele van twaalf zaken. Dat leverde 4 vrijlatingen op, 1 nieuw proces, 2 gevallen van wetswijzigingen en 5 mensen die inderdaad in de cel bleven. Maar nog steeds in leven zijn."

DOE JIJ MEE?

Amnesty is een betrouwbare partner wanneer het erom gaat de naleving van de mensenrechten in ere te houden. Samen met de lokale afdeling van Amnesty International roept Stad Hasselt zijn medewerkers en inwoners op mee te doen aan de briefschrijfactie van dit jaar. Voor de personeelsleden van de stad gaat deze actie door op dinsdag 20 december. De Hasselaren kunnen op woensdag 14 en zaterdag 17 december onder meer terecht in de Provinciale Bibliotheek.