Hasselt schenkt 1.000 euro noodhulp voor extreme hongersnood in Afrika

25 Oktober 2017

Hasselt schenkt 1.000 euro noodhulp voor extreme hongersnood in Afrika

Gisteren keurde de Hasseltse gemeenteraad de toekenning van 1.000 euro noodhulp goed aan Consortium 12-12. Dat steunt de door hongersnood bedreigde mensen in Zuid-Soedan, Jemen, Nigeria en Somalië.

ONGEKENDE RAMP

20 miljoen mensen, van wie 1,4 miljoen kinderen, lijden er aan ernstige ondervoeding en zijn in levensgevaar. De gewapende conflicten, klimaatcondities en extreme armoede liggen aan de basis van deze ongekende ramp. De gezamenlijke actie Hongersnood 12-12 focust op de vier meest getroffen landen. Echter, indien de evolutie van de noden het rechtvaardigt, kan de actie zich uitbreiden naar de buurlanden (Ethiopië, Oeganda, Kenia, Tsjaad en Niger), waar ook zeer alarmerende voedseltekorten zijn.

12-12 is een consortium voor noodsituaties en verenigt momenteel 6 leden: Caritas International, Dokters van de Wereld, Handicap International, Oxfam Solidariteit, Plan België & UNICEF België. De officiële vraag voor het toekennen van de noodhulp kwam van de Stedelijke Werkgroep OntwikkelingsSamenwerking (SWOS).

NOODHULP IS EXTRA HULP

Jaarlijks kent Stad Hasselt een budget toe van 5.000 euro noodhulp. Eerder dit jaar ging al 2.000 euro naar de door felle branden getroffen wijnboeren in Chili en 2.000 euro naar de slachtoffers van de overstromingen in Peru. Het budget van deze noodhulp komt bovenop de gewone subsidies en werkingsmiddelen die naar ontwikkelingssamenwerking gaan.