Hasselt en UHasselt organiseren ‘Energie van Einstein tot Zonnestad’

19 Januari 2018

Hasselt en UHasselt organiseren ‘Energie van Einstein tot Zonnestad’

Midden januari namen 546 Hasseltse leerlingen en leerkrachten uit het vijfde en zesde leerjaar deel aan de kinderuniversiteit 'Energie van Einstein tot Zonnestad'. Aan Universiteit Hasselt worden ze ondergedompeld in de wondere wereld van hernieuwbare energie met spectaculaire proefjes.

AMBITIEUS KLIMAATBELEID

Onze stad ? Solarstad! - voert een ambitieus klimaatbeleid om tegen 2030 de CO2-uitsstoot op haar grondgebied met 40% te verminderen. Energie is één van de speerpunten van het Hasselts klimaatbeleid. "De jongvolwassenen van 2030 zitten nu op de schoolbanken. Daarom willen we de Hasseltse jongeren informeren, uitdagen en mee laten nadenken over de energietransitie die we met de stad moeten maken", zegt Joost Venken, Hasselts schepen voor Duurzaamheid en Energie.

KINDERUNIVERSITEIT 'ENERGIE VAN EINSTEIN TOT ZONNESTAD'

Op donderdag 18 januari en vrijdag 19 januari werden 546 Hasseltse leerlingen uit het vijfde en zesde leerjaar verwelkomd in de Universiteit Hasselt door het PHYSXLAB-team. Dr. Mieke Gorissen liet de leerlingen kennismaken met het thema energie en de bijhorende uitdagingen voor de mens om de aarde van duurzame energie te voorzien. "En met dank aan Albert Einstein zitten er heel wat verrassende toepassingen en spectaculaire experimenten bij!", benadrukt professor Jean Manca,  van PHYSXLAB.

JUNIOR SOLARSTAD AWARDS

"Energietransitie wordt mede mogelijk door het vinden van nieuwe toepassingen van hernieuwbare energie. Zonne-energie is bijvoorbeeld veel meer dan enkel zonnepanelen op een dak. Omdat kinderen beter creatief en out-of-the-box kunnen denken, hebben we samen met de Universiteit Hasselt de Junior Solarstad Awards in het leven geroepen", aldus Joost Venken. De Junior Solarstad Award is een wedstrijd voor leerlingen uit het lager en secundair onderwijs. Ze worden uitgedaagd om de uitvinder en creatieveling in zichzelf naar boven te laten komen en nieuwe ideeën van zonneceltoepassingen te bedenken. De uitreiking ervan vindt plaats op zaterdag 5 mei tijdens het X-festival. De winnaar gaat naar huis met een geldprijs ter waarde van 250 euro.

Bekijk ook

Meer info over de awards - ook voor volwassenen