Hasselt eerste Vlaamse centrumstad bij Statiegeldalliantie

16 Januari 2018

Hasselt eerste Vlaamse centrumstad bij Statiegeldalliantie

Met meer dan 100 zijn ze al, de partners van de Statiegeldalliantie. Het gaat om Vlaamse en Nederlandse organisaties, bedrijven, verenigingen, actiecomités en gemeenten. Hasselt is de eerste Vlaamse centrumstad die zich officieel heeft aangesloten bij deze alliantie en onze stad heeft daar een aantal goede redenen voor.

KOSTEN VAN ZWERFVUIL

De factuur voor het opruimen van zwerfvuil swingt de pan uit. Blikjes en plastic flessen maken een groot gedeelte van het zwerfvuil uit. Eén jaar zwerfvuil ophalen langs de Grote Ring levert 13 ton afval op en kost de Hasselaren jaarlijks 35.000 euro! En dan gaat het enkel om de Grote Ring ...

OCEANEN WORDEN DRIJVENDE VUILNISBELTEN

Aluminium blikjes vergaan niet, plastic flessen brokkelen af. Via de waterlopen komen ze in de oceanen terecht waar ze drijvende vuilnisbelten vormen, levensgevaarlijk voor al het leven in de zee. Dieren raken verstrikt, stikken erin of eten het op. De verbrokkelde plastic komt zo in de voedselketen en op ieders bord terecht.

HOGE RECYCLAGEGRAAD

Statiegeld levert een veel hogere recyclagegraad op (95% in Duitsland) en maakt zinvolle recyclage (opnieuw benutten als grondstof) mogelijk. Nu komen veel blikjes en flessen bij het restafval terecht of worden ze zogenaamd 'thermisch gerecycleerd' (verbrand).

STATIEGELD WERKT

Statiegeld heeft in het buitenland, bijvoorbeeld Duitsland en de Scandinavische landen, bewezen dat het werkt.

MET INSTEMMING VAN EEN MEERDERHEID VAN DE BEVOLKING

Verschillende onderzoeken hebben al uitgewezen dat een ruime meerderheid (gaande van 66% tot 85%) van de bevolking gewonnen is voor de invoering van statiegeld. Daarom vraagt onze stad met de Statiegeldalliantie met aandrang aan de Nederlandse, Vlaamse, Waalse en Brusselse regering om effectief werk te maken van statiegeld en dit in 2018 in te voeren. Een kwestie van gezond verstand, niet?

HASSELT STAAT NIET ALLEEN

Hasselt staat - zoals aangehaald - niet alleen met de vraag voor de invoering van dit statiegeld. Onder de andere Vlaamse gemeenten bevinden zich Zoersel, Laakdal, Halen, Hamont-Achel, Tielt en Haacht. Andere opvallende partners zijn Natuurpunt (meer dan 100.000 leden en het beheer van 22.800 ha Vlaamse natuur), de BBL, de KVLV en Test Aankoop.

Lees ook