Hasselt bouwt dierenwelzijnsbeleid verder uit: dierenwelzijn op evenementen

04 Juli 2018

Hasselt bouwt dierenwelzijnsbeleid verder uit: dierenwelzijn op evenementen

Hasselt behoort al jaren tot het Vlaamse koppeloton wanneer het aankomt op dierenwelzijnsbeleid. We werken structureel om de rechten en het welzijn van dieren te garanderen. Zo zijn er bij wijze van voorbeeld de gespecialiseerde dierenpolitie, de overeenkomsten met meerdere opvangcentra om verwaarloosde dieren en/of loslopende dieren op te kunnen (op)vangen en het zwerfkattenbeleid. We bouwen ook continu verder aan een netwerk van losloopzones voor honden: je vindt er momenteel 13 in Hasselt en één in aanbouw.

AANDACHT VOOR GOEDE BAND TUSSEN MENS EN HUISDIER

Hasselt heeft ook aandacht voor de vaak zeer goede band tussen mens en huisdier. Het is bijvoorbeeld voor mens en dier belangrijk dat huisdiereigenaars het contact met hun huisdier niet verliezen wanneer ze in een woonzorgcentrum of assistentiewoning van het OCMW verblijven. In de OCMW-woonzorgcentra Hogevijf mogen huisdieren op bezoek komen, in de assistentiewoningen kunnen huisdieren gehouden worden. Met het geplande dierenstrooibos geven we eigenaars ook de kans om op een waardige manier afscheid te nemen van hun geliefde huisdier.

AANDACHT VOOR DIERENWELZIJN OP EVENEMENTEN

“Vandaag zetten we weer een volgende stap in de plannen en vragen we aandacht voor dierenwelzijn op evenementen”, zeggen schepen voor Dierenwelzijn Joost Venken en zijn collega voor Evenementen Gerald Corthouts. “Onze maatschappij is op dat vlak verder geëvolueerd en de vraag naar een goede omgang met dieren op evenementen is de laatste jaren enorm toegenomen. Een visieontwikkeling drong zich dan ook op. We gaan in het stedelijk evenementenbeleid een aantal principes hanteren wanneer er dieren betrokken zijn bij een evenement.”

DRIE STAPPEN

  • Evenementen waar het publiek niet bij de dieren kan komen en de dieren niet kan manipuleren, zoals de circussen, kunnen plaatsvinden in Hasselt op voorwaarde dat de uitbaters zich strikt houden aan de regelgeving en dit ook blijkt uit een voorafgaandelijke controle.
  • Evenementen waar het publiek wel bij de dieren kan komen en een dier kan manipuleren, kunnen plaatsvinden in Hasselt op voorwaarde dat een verzorger het dier persoonlijk begeleidt. De verzorger kan te allen tijde aangeven wat wel of niet kan en laat het dier niet alleen. Een voorbeeld is de Sage van de Eenhoorn waar een ruiter zijn paard laat strelen door het publiek tot het paard aangeeft dat het er genoeg van heeft.
  • Evenementen waar het publiek wel bij de dieren kan komen en een dier kan manipuleren, waarbij de verzorger het dier niet persoonlijk begeleidt, kunnen niet. Een voorbeeld daarvan is een inhuurbare kinderboerderij als randanimatie op een evenement of een paardencarrousel.

DIEREN ZIJN GEEN SPEELGOED

Hoe ze op een goede manier moeten omgaan met dieren, leren kinderen van kleins af aan op Domein Kiewit. Dieren zijn geen speelgoed, wat niet betekent dat je er niet van mag genieten door ze goed te verzorgen. Zo zijn niet alleen de dierenrechten, maar ook het dierenwelzijn gegarandeerd.