Gemeenten willen klimaat redden maar wachten nog op Schauvliege

21 Oktober 2015

Gemeenten willen klimaat redden maar wachten nog op Schauvliege

'Think global, act local.' Klimaatverandering is een wereldwijd probleem, maar ontzettend veel oplossingen zijn lokaal en concreet', schrijven Hermes Sanctorum en een reeks burgemeesters en schepenen van Groen. 'Almaar meer mensen, kmo's en organisaties nemen zelf initiatief. Maar ook onze steden en gemeenten zitten niet stil.'

6.500 GEMEENTEN VOOR HET KLIMAAT

Die gemeentelijke klimaatactie gebeurt voor een groot stuk via het Burgemeestersconvenant. De helft van de Vlaamse gemeenten ondertekende intussen dit Europese engagement. Om één vijfde minder CO2 uit te stoten binnen vijf jaar en meer te investeren in hernieuwbare energie.

Deze Vlaamse voorlopers maken deel uit van een netwerk van maar liefst 6.500 gemeenten in Europa.

Op 19 oktober lanceerde de Europese Commissie een nieuwe versie van dit Burgemeestersconvenant, met nieuwe ambitieuze doelstellingen tegen het jaar 2030: 40% reductie van broeikasgassen.

We doen daarom een oproep aan Vlaams milieuminister Joke Schauvliege (CD&V) om de Vlaamse steden en gemeenten meer financiële armslag te geven. Daarmee kunnen ze lokale projecten extra financieren om de klimaatverandering lokaal tegen te gaan - of de gevolgen van de klimaatverandering op te vangen.

Het geld daarvoor is beschikbaar. Maar het wordt niet gebruikt. Op dit moment staat 247 miljoen euro geblokkeerd bij de Nationale Bank, inkomsten uit de veiling van industriële uitstootrechten. Als de verschillende regeringen in ons land er eindelijk toe komen om een akkoord te sluiten over de verdeling van de klimaatinspanningen binnen België, dan kan dat geld eindelijk gebruikt worden waarvoor het altijd al bedoeld was: een stevig klimaatbeleid.

GEBRUIK VLAAMS KLIMAATGELD VOOR LOKALE INITIATIEVEN

Het feit dat dit tot nu toe niet gelukt is, is ronduit beschamend. Van zodra onze ministers hun verantwoordelijkheid opnemen en al dat geld wordt gedeblokkeerd, kunnen concrete klimaatprojecten een financieel duwtje in de rug krijgen. Van energierenovaties op wijkniveau over groepsaankopen van elektrische fietsen tot slimme straatverlichting.

Het zijn lokale initiatieven die een wereld van verschil maken. Vlaams parlementslid Hermes Sanctorum diende in het Vlaams Parlement een voorstel van decreet in om alvast een deel van het Vlaamse klimaatgeld te reserveren voor een lokale aanpak.

WERK SAMEN MET DE BURGERS

We vragen de lokale bestuurders ook om dit beleid te voeren in samenspraak met hun burgers. Veel mensen willen zich mee inzetten in de strijd tegen de klimaatverandering en verwachten dat hun bestuur daarin het voortouw neemt. Wat op veel plaatsen in Vlaanderen gelukkig al gebeurt.

Maar de lokale besturen kunnen het niet alleen, zelfs niet wanneer zij hiervoor eindelijk de broodnodige financiële ondersteuning zouden krijgen. Waar zij vandaag al volop in de weer zijn met het aanpakken van de klimaatproblematiek, daar blijven de hogere overheden jammerlijk achterop hinken, en ontlopen daarmee hun verpletterende verantwoordelijkheid.

Op heel wat domeinen heeft het lokaal bestuur immers geen impact. Denken we maar aan de uitstoot van ETS-bedrijven, de bedrijven die meedraaien in het systeem van de handel in emissierechten. Naast lokaal klimaatbeleid, is dus ook een stevig Vlaams, federaal en Europees klimaatbeleid nodig. Pas als iedereen op zijn niveau ambitieuze, concrete maatregelen neemt, kunnen we een golf van nieuwe projecten en investeringen op gang trekken op vlak van energie, bouwen en wonen, verkeer, landbouw, economie. Dat zal leiden tot een schoner milieu en een veilig klimaat, maar ook tot nieuwe jobs, minder files en meer zuivere lucht.

Vlaanderen hoeft niet te wachten op Parijs om in actie te schieten. Een sterk klimaatbeleid is een noodzakelijke hefboom voor een mooiere, gezondere en zelfs warmere samenleving. Waar wacht minister Schauvliege op?

Hermes Sanctorum, Vlaams parlementslid - Jeremie Vaneeckhout, schepen van ruimtelijke ordening Anzegem en ondervoorzitter - Tie Roefs, gedeputeerde milieu en duurzaamheid provincie Vlaams-Brabant, Jos Stassen, burgemeester Kruibeke - André Van De Vyver, burgemeester Zwijndrecht - Tine Heyse, Gent, schepen van klimaat, energie en milieu - Tom Van Bel, Bornem, schepen van energie en milieu, Karel De Ridder, Dilbeek, schepen van leefmilieu - Wouter Stockman, Ronse, schepen van leefmilieu en mobiliteit - Veerle Leroy, Beersel, schepen van milieu - Mik Renders, Boechout, schepen van energie en duurzame ontwikkeling - Greet Oris, Oud-Turnhout, schepen van duurzame ontwikkeling - Francine De Prins, Vilvoorde, schepen van mobiliteit - Nora Bertels, Duffel, schepen van duurzame ontwikkeling - Barbara Maes, Bonheiden, schepen van leefmilieu en natuur - Marina De Bie, Mechelen, schepen van klimaat, energie, mobiliteit en duurzaamheid - Eddie Boelens, Grimbergen, schepen van duurzame ontwikkeling, Katrijn Conjaerts, Overpelt, schepen van duurzaamheid en energie - Luc Torfs, Brecht, schepen van mobiliteit en milieu - Bob d'Haeseleer, Eeklo, schepen van duurzame ontwikkeling - Wout De Meester, Sint-Niklaas, schepen van duurzaamheid - Joost Venken, Hasselt, schepen van energie en duurzaamheid