Geëngageerde vrijwillige helpende handen gezocht in geval van ramp in Hasselt

20 Februari 2012

Geëngageerde vrijwillige helpende handen gezocht in geval van ramp in Hasselt

In geval van een ramp - en ook Hasselt ontsnapt hier niet aan - is men beter voorbereid om de hulpverlening snel en efficiënt te laten verlopen.  Er zijn dan ook maatregelen om problemen te voorkomen en om op treden door brandweer en politie en ziekenhuizen.

PSH

Een aspect bij rampen is het onthaal en de opvang van niet-gewonde slachtoffers.  Men spreekt van psycho-sociale hulpverlening of PSH.

Een voorbeeld van een interventie in Hasselt was de opvang van buurtbewoners, nadat een kraanman op een bom uitkwam tijdens het uitgraven van een kelder. Even was er paniek. Veertig woningen werden geëvacueerd. PSH'ers vingen bewoners op in een sporthal.

LUISTEREND OOR, WARME ONTVANGST

PSH-hulpverleners zorgen doorgaans voor de opvang van mensen bij een crisissituatie. Ze noteren hun gegevens en geven hen de mogelijkheid om even te ventileren. Een luisterend oor, veel geduld en een warme ontvangst zijn de hoofdingrediënten.

PSH Hasselt startte in 2007 op als eerste PSH in Limburg. PSH's vind je in heel Vlaanderen. Elke gemeente moet in het kader van haar rampenplanning een initiatief uitwerken rond psychosociale opvang,

PSH ZOEKT VRIJWILLIGE HULPVERLENERS

Hasselt zoekt vrijwilligers om in rampsituaties in Hasselt op te vangen.

Een PSH'er treedt in actie bij een ramp. Hij of zij opent een onthaalcentrum, bemant een telefonische informatielijn, luistert naar niet-gewonde slachtoffers, deelt dekens uit, ...

Iets voor jou? Wij zijn op zoek naar gemotiveerde mensen met een zekere nuttige bekwaamheid of ervaring. Daarnaast krijgen de vrijwilligers een opleiding die regelmatig wordt opgefrist.  Daarvoor komt de groep een viertal keer per jaar samen. De eerstvolgende opleiding is voorzien van 16-19 april.

NIET VRIJBLIJVEND

Medewerker worden bij PSH is vrijwilligerswerk maar niet vrijblijvend.  Men rekent op u ingeval van een rampsituatie.