Eerste Limburgse filiaal Bio-Planet geopend in Hasselt

02 Maart 2016

Eerste Limburgse filiaal Bio-Planet geopend in Hasselt

*** Deze speech werd gehouden bij de opening van het Hasselts filiaal van Bio-Planet. ***

Geachte aanwezigen, Laat ik het als Hasselts schepen van Milieu en Duurzaamheid bij dit feestelijk moment eens over alcohol hebben. Ik heb daar immers geen probleem mee. Althans voorlopig nog niet.

BIOJENEVER

Sinds enige tijd is er een heuse Hasseltse biojenever op de markt. De biogranen zijn van Hasseltse bodem. Ze zijn gemalen door een Hasseltse watermolen. De jenever is gestookt in een Hasseltse stokerij. 'Van korrel tot borrel' Hasselts, duurzaam, biologisch en - geen informatie is mij te veel - 38 graden. Dit product van 't Stookkot draagt inmiddels het label 'Kortweg Natuur'.

BIOBIEREN

Meer bekend, want al langer op de markt, zijn de bieren van biobrouwerij Jessenhofke. Ontwikkeld in Hasselt en volledig gebrouwen met biologische producten. Jessenhofke slaagt erin om een handvol bieren succesvol onder eigen label op de biomarkt te brengen. De brouwer van dienst is overigens de kleinzoon van een Hasseltse jeneverstoker. Als we niet beter wisten, we zouden in dit verband van 'bio-genetica' spreken ...

BOURGONDISCH BIO

Ik haal beide voorbeelden aan om aan te tonen dat bio ook in Hasselt leeft en best Bourgondisch kan zijn. Gerechten gemaakt met producten van Maya seitan of tofu - ook Hasselts én biologisch overigens - doen niet onder voor wat het beste van de conventionele keuken ons te bieden heeft.

HASSELTS BIO

Ik weet dat de meeste van deze producten - maar misschien zijn er nog andere - in de rekken van deze Hasseltse Bio-Planet liggen of zullen liggen en daar zijn we als stadsbestuur ook fier op. En als goede Hasselaar ben ik zo stout om deze gelegenheid te gebruiken om onze lokale economie toch een extra duwtje in de rug te geven.

GOEDE VOORUITZICHTEN

Over naar de orde van de dag nu. Het is een eer en een groot genoegen dat we een Bio-Planet, de eerste in Limburg, mogen verwelkomen. Mensen vragen mij immers regelmatig naar bioproducten: "Waar zijn ze te koop?", "Waarom is er in Hasselt nog geen biosupermarkt?" Ik ben er dan ook van overtuigd dat deze winkel goed zal draaien.

GEEN PESTICIDEN IN DE HOOFDSTAD VAN DE SMAAK

Het Hasseltse stadsbestuur staat achter biologische producten. Waar mogelijk ondersteunen we de biolandbouw en een pesticidenvrije omgeving. Vorige zomer nog werd de Bioweek op gang geschoten hier in de Herkenrodeabdij. Mag ik er - opnieuw als fiere Hasselaar - op wijzen dat Hasselt zowat de eerste stad in Vlaanderen was die besliste géén pesticiden meer te gebruiken bij het onderhoud van haar bermen, stoepen en wegen? Het zijn zovele voorbeelden dat de Hoofdstad van de Smaak bio echt wel genegen is.

DE GOEDE KANT

Hasselt en Bio-Planet staan wat mij betreft daarmee aan de kant van de goeden. Sta me immers toe dat ik vandaag één duur woord gebruik: 'glyfosaat'. Het is een van de hoofdbestanddelen van een bekende onkruidverdelger. De Europese Commissie wil het gebruik van dit chemisch goedje nog 15 jaar langer toestaan. Terwijl ze weet dat het 'waarschijnlijk kankerverwekkend' is. Een stijgende vraag naar en het koesteren van méér bio kan dit soort domme beslissingen op den duur doen uitdoven. Ook dat is mijn overtuiging.

BELGISCH

Bij de opening van deze Bio-Planet doet het mij ook al veel plezier dat het gaat om een Belgische keten. Voor de opening van dit filiaal zijn dan wel geen dranghekken of köttbullar nodig, maar het levert toch maar mooi enkele tientallen extra arbeidsplaatsen op. En dat in een branche die sommigen nog steeds meewarig verwarren met de sokken van de wol van u weet wel welk dier.

DE OPMARS VAN BIO

Bio is bovendien aan een opmars bezig. De globale omzet in deze markt bedroeg in 2014 wereldwijd ongeveer 60 miljard euro, in België zowat 400 miljoen. Daar rijd je al een gat in de begroting mee dicht. De stijging met een jaar ervoor bedroeg 11%. Voorwaar: er valt geld te verdienen in deze groeiende markt. En dat is een goede zaak, want het zal de biosector vooruithelpen. Het is een goede zaak dat 'bio' stilaan beschouwd wordt als de normaalste zaak van de wereld. Wat het - letterlijk genomen - ook is.

ECHT BIO!

Het is ook een goede zaak dat 'bio' tegenwoordig ook echt 'bio' is. Wie het reilen en zeilen binnen de sector een beetje volgt weet dat Danone nog geen jaren geleden het product 'Activia' in de markt zette. Ik weet niet of het lekker is, maar wat ik wel weet is dat het voordien gewoon 'Bio' heette. Wat het dus niet was.

DUIZENDEN PRODUCTEN

Onder meer Europese wetgeving - niet alles wat uit Europa komt, is slecht - heeft ervoor gezorgd dat de biologisch bewuste consument op zijn beide oren kan slapen als hij producten onder het label 'bio' koopt. En afgaande op de cijfers van deze Bio-Planet, zijn er dat nogal wat. Het was ook voor mij eerlijk gezegd een kleine verrassing dat er geen honderden, maar duizenden verschillende producten in deze winkels te koop worden aangeboden.

GROENE ENERGIE

Er is veel energie gestoken in deze supermarkt. Veel groene energie ook en dat siert een - mogen we het zo noemen? - progressieve keten als Bio-Planet. Deze winkel werd met duurzame technieken en materialen gebouwd en dat is wat ook wij, Hasselaren, betrachten. Het nieuwe stadhuis, het nieuwe zwembad, tal van renovaties aan bestaande gebouwen: 'duurzaamheid' is daarbij telkens het codewoord. We hebben toch wel iets gemeen, deze Bio-Planet en Stad Hasselt.

GEZOND VOOR MENS EN NATUUR

Ik besluit.

Vandaag hebben we samen een feestje te vieren: dat van een gezonde winkel met voor ieders smaak wel iets. Bio is gezond: voor de mens én voor de natuur. Maar bio heeft ook de wind in de zeilen en het heeft een hip imago. Bio-Planet draagt daar alleen maar toe bij. Ik wens het Hasseltse filiaal veel succes en hoop eigenlijk dat het al snel veel te klein zal blijken.

Ik dank u.

Joost Venken - Schepen Duurzaamheid & Milieu Stad Hasselt - 1 maart 2016