Dit doen Hasselaren voor het Zuiden

28 Januari 2016

Dit doen Hasselaren voor het Zuiden

Tijdens de nieuwjaarsreceptie van de dienst Ontwikkelingssamenwerking in Hasselt werd de brochure 'Dit doen Hasselaren voor het Zuiden' voorgesteld. Het is blauwdruk geworden van het werk van 16 vzw's en feitelijke verenigingen die dag in dag uit met ontwikkelingssamenwerking bezig zijn.

66.000 EURO SUBSIDIES

De verenigingen zijn niet zomaar lukraak gekozen: zij verdelen de zowat 66.000 euro subsidies die in 2016 door Stad Hasselt werden uitgekeerd. Dat geld wordt zorgvuldig verdeeld. Belangrijke criteria om steun te verkrijgen zijn de kwaliteit van het project, maar ook de manier waarop lokale partners betrokken worden en naar zelfredzaamheid worden begeleid. Experten uit o.a. hogescholen en de universiteit bepalen mee wie welke steun ontvangt.

Hasselts Schepen van Ontwikkelingssamenwerking Joost Venken wijst erop dat de Hasseltse verenigingen hun middelen niet alleen betrekken bij Stad Hasselt. Ze organiseren ook zelf activiteiten - van een quiz over een infoavond tot een evenement tijdens Music for Life - en nemen bv. deel aan het jaarlijkse culinair parkfestival Amuse.

KLEINSCHALIGE PROJECTEN

"Verwacht geen kneuterige initiatieven", zegt Venken. "Integendeel: de mensen die ze organiseren en coördineren weten van wanten en hebben door de jaren heen een grote ervaring opgebouwd. Verwacht wel kleinschalige projecten: het boren van een waterput of het bouwen van een schooltje - om maar iets te noemen - wordt in grote delen van de wereld nog steeds gezien als een ongekende luxe."

VAN DIVERSE OORSPRONG

De verhalen achter de totstandkoming van de projecten zijn zeer divers. Sommige projecten zijn nog missiegebonden, andere kregen vorm na een wereldreis of een adoptie. De meesten onder hen focussen op de lokale jeugd: geen toekomst zonder scholing.

VIERDE PIJLER

Alle initiatieven bevinden zich in de zogenaamde 'vierde pijler' van de ontwikkelingssamenwerking. De eerste drie zijn deze die uitgaan van de overheid, de internationale instellingen en de NGO's. De vierde pijlers - in Vlaanderen meer dan 1.000 - doen hun ding rechtstreeks. Omdat ze ter plekke mensen kennen, maar gewoon ook omdat ze extra kosten aan bv. mediacampagnes willen voorkomen. Want ook dat valt op: met de weinige middelen waarover deze kleine Hasseltse verenigingen beschikken wordt rigoureus, maar zeer efficiënt omgesprongen.

STEEK ZELF DE HANDEN UIT DE MOUWEN

Neem de brochure - hier in bijlage - zeker eens door. Misschien zitten er wel initiatieven bij die je net dat tikkeltje meer raken en waarvoor je jezelf wil inzetten. Ga eens mee op inleefreis naar Laos of ruil je skivakantie om voor een weekje werken in Gambia. Het zijn ervaringen die je een leven lang zullen bijblijven.