Culinair parkfeest met festivalallures

19 April 2016

Culinair parkfeest met festivalallures

AMUSE, het culinair parkfeest van Stad Hasselt, is dit jaar aan zijn zesde editie toe. Het gaat door op zondag 5 juni 2016 van 12u tot 18u op Domein Kiewit. "Gezien het groot aantal bezoekers dat jaarlijks naar Domein Kiewit afzakt, krijgt het evenement wat weg van een heus festival," zegt ook schepen van Ontwikkelingssamenwerking Joost Venken. "Kandidaat-standhouders weten de weg naar Amuse inmiddels te vinden en de selectie ervan gebeurt nog steeds even nauwkeurig. Enkel vertegenwoordigers van eerlijke handel, korte keten, vegetarisme, ... bemachtigen een plaatsje op het terrein."

OP DE COUCH

Deze standhouders hebben, naast het commerciële, een alternatief circuit ontwikkeld. Daarin vinden onder meer Hasseltse boerenproducten een korte weg naar de consument. Zo zal Voedselteams de bezoeker de gelegenheid geven om op de couch te gaan met een echte boer. Van een echte verkleining van de afstand van producent tot consument gesproken! Dit jaar geven informatieve pancartes aan waarom de standhouder in kwestie op AMUSE thuishoort. Al zijn contactgegevens, afhaalpunt(en) en dergelijke zijn erin opgenomen.

VIERDE PIJLERS

Naar goede gewoonte bezetten ook de Hasseltse vierde pijlers en lokale afdelingen van NGO's tijdens Amuse een flink stuk van Domein Kiewit. "Vierde pijlers zijn een beetje te vergelijken met moderne missionarissen. Het gaat om kleine, Hasseltse feitelijke verenigingen of vzw's die een project in een ontwikkelingsland runnen. Soms ontstaan ze gewoon na een wereldreis, soms ook zijn ze letterlijk de voortzetting van het werk van Nonkel Pater", legt Venken uit.

Hele Hasseltse wijken zetten zich zo op den duur in voor eerder kleinschalige projecten in het Zuiden. In Tuilt zijn dat bv. 'Laat Laos Leren' en 'Los Gorriones', in Stevoort gaat het om 'Solidair Onderweg Stevoort', in Kiewit is dat het 'Kiewitfonds' enz. Tijdens Amuse stellen deze organisaties hun projecten voor en laten ze u proeven van wereldse hapjes aan slechts 1,5 euro per stuk.

OXFAM

"Hasselt is al 10 jaar een fairtradegemeente en AMUSE is hét feest bij uitstek van eerlijke handel. Deze zesde editie van het parkfestival is dan ook een prachtige gelegenheid om de Hasseltse Oxfam Wereldwinkels en de vrijwilligers van onder meer de fair trade trekkersgroep extra in de bloemetjes te zetten en te bedanken voor hun inzet gedurende het voorbije decennium. Naar goede gewoonte kan u hen ontmoeten aan de toog, in hun winkeltje of gewoon aan de infostand", geeft Venken nog mee.

PORTIE ENTERTAINMENT

AMUSE zou AMUSE niet zijn zonder de nodige portie entertainment. Chefkoks Mario Holtzem, Giovani Oosters, Anne-Sophie Breysem, Marijke  Vanwelkenhuysen (Oats), Yousra Rifi (Aïcha Creafood) en Hans Van der Fraenen (De Levensboom) zijn de chefs van dienst. Zij doen aan showcooking met fairtradeproducten en met lokale producten van de aanwezige standhouders.  Ook deze interactie is een verfijning van het bestaand concept. AMUSE geeft dit jaar boeren/producenten de mogelijkheid om een product in de kijker te zetten.

VOOR DE KIDS

Ook de kids worden dit jaar niet vergeten. Ze kunnen bladeren met chocolade beschilderen of op kruidenwandeling gaan met Natuurpunt en brandnetelpannenkoeken bakken. VELT leert hen dan weer groentebelegjes van seizoensgroenten maken voor tussen de boterham. Creakleur brengt een prinsessenluchtkasteel mee, doet aan grimeren en voorziet reuzeblokken voor de allerkleinsten. Avontuurlijk Natuurlijk maakt kampvuurgerechtjes op het eilandje voor kinderen vanaf zes jaar. Dit jaar zullen de kinderen bovendien niet meer in inheemse bomen hangen, maar in een heuse palmboom!

EEN STREEPJE MUZIEK

Voor de muzikale noten tijdens dit werelds en culinair festijn zorgen Kosy Mbanga Arnold (Afro hiphop), SABENA (crossover van wereldmuziek en electronische muziek), The Gipsy Wolves (van traditionele gipsy tot progressieve jazz)  en Marco Z (folky popsongs). DJ Tomas Sotolongo Fuentes verzorgt de muziek tijdens dansinitiaties van Bachata L'Cubanita, Salseros Cubanos en RitmoCaliente.