Café Anoniem ontvangt ministers

13 Januari 2012

Café Anoniem ontvangt ministers

Vandaag brachten minister van Welzijn Jo Vandeurzen en minister van Armoedebestrijding Hilde Lieten een bezoek aan Café Anoniem.

BED, BAD, BROOD

Tijdens de winterperiode kunnen dak- en thuislozen terecht in de accomodatie van vzw Sonar voor noodopvang (bed, bad en brood) en begeleiding. Daarnaast zijn ze ook welkom in Café Anoniem. Dit is een laagdrempelig initiatief dat dagonthaal organiseert voor mensen die het moeilijk hebben en nergens "thuis" zijn.

GEEN VRAGEN

In tegenstelling tot andere opvangmogelijkheden is in Café Anoniem er geen begeleidingsverbintenis, waardoor mensen die 'hulpverlening-moe' zijn er zonder verdere vragen terecht kunnen.

Het is er warm, men kan er zijn kleren wassen, een douche nemen en iets eten en drinken.  Er zijn altijd enkele medewerkers aanwezig die niet alleen luisteren, maar ook de weg weten naar verdere hulpverlening.

VOORBEELD

Café Anoniem kreeg jaren geleden zijn eerste steun van Stad Hasselt door bemiddeling van schepen Toon Hermans.  Momenteel zijn de coördinatie en de financiering van de winterdagopvang in handen van OCMW Hasselt.

Diverse organisaties, stad en OCMW komen regelmatig samen om de werking te sturen. In een wekelijks overleg worden oplossingen gezocht voor individuele situaties en problemen.

De ministers menen dat de aanpak en vooral de gestructureerde samenwerking tot voorbeeld kunnen dienen voor andere gemeenten.