Bio-zzzz-zonder-is-gezonder!

27 Mei 2015

Bio-zzzz-zonder-is-gezonder!

De eerste weken van juni dienen zich als bijzonder interessant aan voor ieder die een groen hart en dito vingers heeft. Drie initiatieven brengen we kort even onder de aandacht.

1. DE BIOWEEK

Naar goede gewoonte gaat in het late voorjaar in Vlaanderen de Bioweek door. Dat is een week waarop voluit wordt gefocust op biologische initiatieven. In heel Vlaanderen openen meer dan honderd bedrijven met bio de deuren. Ze organiseren meer dan 170 activiteiten en 60 promotie-acties. Het gaat daarbij niet alleen om boerderijen, maar ook om verwerkende bedrijven en winkels.

Hasselt heeft de eer dit jaar de nationale aftrap van deze week te mogen geven. Ambassadeur van dienst is Herkenrodeboer Pieter Coopmans.

Op de site van de Bioweek kan je alle activiteiten bekijken, naar organisator en naar regio. Specifiek voor Hasselt plukken we er de Fiets- en sneukelzoektocht uit. Dat is een 30 km lange fietstocht die je leidt langs Herkenrode, door de Mombeekvallei en langs de Japanse tuin. Er zijn diverse tussenstops voorzien bij verschillende bioproducenten en -verwerkers. Vertrek op zaterdag 6 juni tussen 11u en 13u bij Pieter Coopmans, Sint-Amandusstraat 32 in Stokrooie (Hasselt).

2. BIJZZZONDERE KRINGLOOPDAG

Het Hasseltse stedelijk domein Kiewit draagt niet voor niets de titel van 'natuureducatief centrum'. Erg regelmatig zijn er prettige activiteiten rond natuurbeheer en -beleving. Op regelmatige basis verspreidt het domein een nieuwsbrief waarin ze allemaal netjes worden opgesomd.

Op zondag 7 juni houdt Domein Kiewit een Bijzzzondere kringloopdag. Die staat - zoals de zzz al doet vermoeden - in het teken van bijen. Maar niet alleen dat: er zijn ook een verteltheater voor de kids, een tuindokter en een restjeskok die je van je kliekjes nog heerlijke gerechten laat maken. Zeker een aanrader.

3. ZONDER IS GEZONDER

In de Bioweek staat er op woensdag 10 juni ook een debat over het gebruik van pesticiden geprogrammeerd. Of beter: het niét gebruiken van pesticiden, want 'Zonder is gezonder'.

Wist je dat je je voetpad sinds begin dit jaar pesticidenvrij moet onderhouden? Proper is niet noodzakelijk 'zonder onkruid'. Het bestaan van die plantjes toont net aan dat je bodem gezond is. Tijdens deze avond - in goede banen geleid door Knack-wetenschapsjournalist Dirk Draulans - is er vanzelfsprekend niet alleen tijd om te luisteren, maar ook om vragen te stellen. Drie deelnemers maken bovendien kans op een gratis tuinonderhoud van 4 uur door de diensten van De Wroeter.

De avond gaat door in het klein auditorium van de UHasselt in de Oude Gevangenis en start om 19u30. Deelnemen aan de avond zelf is gratis, maar inschrijven is wel verplicht.

SPAAR VOOR JE E-PORTEMONNEE

Voor wie nog een extra zetje nodig heeft: deelnemen aan een van deze activiteiten levert je zowiezo ook telkens 500 punten op voor de e-portemonnee. Ben je nog niet geregistreerd? Dat kan met een kaartlezer en je identiteitskaart. Heb je geen kaartlezer, spreek dan eens af met de stedelijke milieudienst, die helpen je graag verder.