Amuse 2018: eerste Hasselts evenement zonder wegwerpplastic

31 Mei 2018

Amuse 2018: eerste Hasselts evenement zonder wegwerpplastic

Op zondag 10 juni a.s. gaat op Stedelijk Domein Kiewit opnieuw het Culinair Parkfeest Amuse door. Het zal opnieuw een kleurrijk gebeuren worden met sapjes en smaakjes uit de hele wereld. Dit jaar trekt Amuse helemaal de kaart van de duurzaamheid: geen wegwerpbekers, maar glazen, bordjes en bestek uit bio-afbreekbaar materiaal, een supermarkt met LEF, ...

DUURZAAMHEID TROEF

Het parkfeest trekt dit jaar resoluut de kaart van duurzaamheid. Er zullen dus geen wegwerpbekers meer zijn, maar echte glazen en een heuse afwasdienst. Alle bordjes en bestek zijn gemaakt van bio-afbreekbaar materiaal. Ze worden apart ingezameld en nadien gecomposteerd. Er is zelfs een ‘waterbar’ waar je gratis leidingwater kan krijgen. In de ‘supermarkt met LEF’ tot slot kan je voeding, accessoires en snuisterijen vinden die Lokaal, Ecologisch en Fair zijn geproduceerd.

Amuse wil hiermee een voorbeeld stellen en hoopt dat andere evenementen (Pukkelpop, jeneverfeesten, …) zullen volgen.

VIERDE PIJLERS EN GIOVANI

Naar goede gewoonte zijn het de Hasseltse ‘goede doelen’ die centraal staan. Deze ‘vierde pijlers’ – dat zijn kleine, ongebonden, lokale verenigingen die zich toeleggen op projecten in het Zuiden - serveren de bezoekers de lekkerste hapjes uit onder meer Peru, Congo, Laos en India. De minigerechtjes of snacks kosten 2 euro per stuk. Hap per hap steunen de aanwezigen zo de projecten van de Hasseltse vierde pijlers. Nu eens gaat dat om een waterput in Mali, dan weer om een weeshuis in Myanmar. Uiteraard is ook de vaste waarde van Amuse – topkok Giovani Oosters – weer van de partij. Hij bereidt met lokale en eerlijke ingrediënten een amuse om duimen en vingers bij af te likken.

BONTE VLAGGETJES EN AFRIKAANSE VLECHTJES

Onder een regenboog van bonte vlaggetjes kan iedereen voorts weer genieten van een lekkere faire cocktail of een fris lokaal biertje, terwijl hij of zij zich laat verleiden door muzikale acts en performances uit alle hoeken van de wereld. De benen losgooien kan tijdens een van de dansworkshops. Bollywood, flamenco of Afrikaans: uit te kiezen. Ook voor de allerkleinsten zijn er tal van activiteiten. Zij kunnen musiceren op djembés, koken met lokale producten, knutselen met afval of Afrikaanse vlechtjes laten zetten.