‘Fietsen maakt gelukkig!’: Groen Hasselt maakt fietshandelaren gelukkig met ontbijt

23 Juni 2018

‘Fietsen maakt gelukkig!’: Groen Hasselt maakt fietshandelaren gelukkig met ontbijt

Groen Hasselt hield op zaterdag 23 juni een ‘peddelactie’ om te supporteren voor de lokale fietshandelaren. Het deed dat onder het motto ‘Fietsen maakt gelukkig!’. De groenen van Hasselt bezochten, gewapend met koffiekoeken, de handelaren om hen hun appreciatie uit te drukken voor het puike werk dat ze leveren. Want ook zij zorgen voor jobs en met hun herstellingen dragen zij bij aan de economie.

VAKMENSEN

Met hun uitstekende service bij verkoop, informatie én kwalitatief onderhoud, overtuigen deze vakmensen jaarlijks duizenden Hasselaren om te kiezen voor de fiets. Ze zorgen dus niet enkel voor een bruisende lokale economie, maar ook voor een betere luchtkwaliteit, meer beweging en dus een betere gezondheid.

BLIJVENDE GROENE INZET

Groen Hasselt is fietsen vanzelfsprekend zeer genegen. De lokale afdeling van Groen heeft altijd zwaar – en met resultaat - ingezet op een goed fietsbeleid in de provinciehoofdstad. Ze zal dat ook in de toekomst blijven doen. Het indrukwekkende Hasseltse fietsactieplan wordt uitgerold, maar vragen voor een veiliger en comfortabeler fietsbeleid blijven van alle kanten – ook letterlijk - komen. Groen heeft zich rotsvast voorgenomen om daar een antwoord op te bieden zodat Hasselt een echte fietsstad zal blijven. (Lees verder na de foto)

 

 

VN-WERELDFIETSDAG

Op 3 juni jl. was het de eerste VN-wereldfietsdag. De VN erkennen dat de fiets een eenvoudige, betaalbare, betrouwbare, milieuvriendelijke en duurzame manier van vervoer is. In het bijzonder voor mensen in het Zuiden kan het een manier zijn om toegang te krijgen tot scholing, medische hulp, werk, … De fiets – als duurzaam vervoermiddel – heeft bovendien een positieve impact op de klimaatverandering. De wereldfietsdag moet de VN-lidstaten aanmoedigen om de verkeersveiligheid te verhogen en meer in te zetten op duurzame transportmiddelen. Voorts wordt de lidstaten gevraagd de fiets te promoten “onder de hele samenleving” en “fietscultuur te ontwikkelen binnen het eigen land”.

HASSELTS FIETSBEZIT IN CIJFERS

In Hasselt heeft 40% van de gezinnen 3 of meer fietsen, 31% beschikt over 2 exemplaren en nog eens 14 % bezit exact één stalen ros. 15% van de gezinnen heeft géén fiets. 19% van de gezinnen beschikt over een elektrische fiets en in 2% van de gezinnen heerst de bakfiets.

FIETSVERKOOP IN BELGIË

Een onderzoek naar het fiets- en aankoopgedrag van de Belgische fietsliefhebber uit 2016 – afgenomen bij bijna 1.500 fietshandelaren – leert dat de fietshandel dat jaar 475.000 fietsen verkocht. Dat was een groei van 5,6% ten opzichte van 2015. Die verhoging is vooral op het conto te schrijven van de verkoop van meer damesfietsen en meer elektrische fietsen. Die laatsten tekenden in 2016 voor 2 op de 5 verkochte exemplaren. Ook jongeren hebben deze fiets ontdekt als middel voor het woon-werkverkeer.