9.000 kansen om te renoveren!

02 Mei 2016

9.000 kansen om te renoveren!

Ongeveer 9.000 zijn het er, de appartementen waarvan Hasselt wil dat ze weer bij de tijd zijn. Nu zijn er tal van flatgebouwen van voor 1982 die niet meer in de beste staat verkeren. Ze zijn niet meer energie-efficiënt, er is betonrot, ... Een likje verf hier of een nieuw raampje daar volstaan niet meer: ze zijn aan een grondige renovatie toe.

GRATIS SCREENING

Dat zette de schepenen Brigitte Smets (Wonen) en Joost Venken (Duurzaamheid) ertoe aan een plan uit te werken om eigenaren te motiveren deze appartementen aan te pakken. De stad gaat de eigenlijke renovaties niet betalen, maar zal de eigenaren in samenwerking met DUBO-Limburg een screening van hun eigendom aanbieden. Zo weten ze welke werken ze zeker zouden moeten uitvoeren en wat die ongeveer zullen kosten. Ze kunnen dan nog zelf beslissen om dat al dan niet te doen. In eerste instantie kost een goede renovatie geld, maar ze voorkomt dat de flats helemaal uitteren en dan niet meer interessant zijn om aan een deftige prijs te verhuren.

NIEUWE NORMEN

"Oplapwerk kost ook geld", zegt Joost Venken. "Maar op termijn is dat boter aan de galg: voor wie een appartement verhuurt worden de normen vanaf 2020 een heel pak strenger. Wie tijdig aan een renovatie begint, is er tegen dan zeker klaar mee."

INFOAVOND

Voor de syndici en mede-eigenaars van woonblokken organiseert de dienst Wonen een infosessie in het Hasseltse stadhuis. Deze gaat door op dinsdag 17 mei  2016 om 19u.