75% minder gasverbruik: energiebesparende renovatie sporthal Kiewit kent onverwacht spectaculair resultaat

17 Maart 2015

75% minder gasverbruik: energiebesparende renovatie sporthal Kiewit kent onverwacht spectaculair resultaat

Vorige zomer heeft het HEB, het Hasselts Energiebedrijf een aantal ingrijpende energiebesparende maatregelen doorgevoerd aan de sporthal van Kiewit. Het totale energieverbruik van de sporthal zou daardoor met 30% moeten dalen. De eerste resultaten zijn spectaculair. Van november t.e.m. januari werd er 25% minder elektriciteit verbruikt en liefst 75% minder gas. Energiebesparing werkt. Voor het klimaat, de portemonnee én het comfort van de gebruikers.

ENERGETISCHE OPKNAPBEURT

De sporthal van Kiewit was aan een energetische opknapbeurt toe. Zo waren de muren nauwelijks geïsoleerd en bestond de beglazing voornamelijk uit enkel glas. Het geheel was zeer moeilijk op temperatuur te krijgen. Gebruikers voelden het letterlijk tochten. "De bouwschil van de sporthal werd vervangen, er kwam dubbele beglazing, het dak werd vernieuwd, er werd geïnvesteerd in energiezuinige verlichting en er kwam een ventilatiesysteem met warmterecuperatie", zegt Hasselts schepen voor Energie Joost Venken.

GRAADDAGEN

"De eerste resultaten overtreffen alle verwachtingen", zegt Venken. "Van november t.e.m. januari daalde het elektriciteitsverbruik met 25% en het gasverbruik met liefst 75%, respectievelijk goed voor ruim 1 ton en bijna 33 ton minder CO2-uitstoot. In deze drie maanden werd ruim 7.500 euro bespaard. Hierbij is bovendien rekening gehouden met de zgn. 'graaddagen'. Dat betekent dat er rekening gehouden is met het verschil in de strengheid van de twee winters. Dit is een overtuigend bewijs dat energiezuinig bouwen goed is voor het klimaat, de portemonnee en het gebruikerscomfort."

ANDERE DUURZAME INVESTERINGEN

Naast de renovatie van de sporthal in Kiewit werden en worden ook nog andere duurzame investeringen in stadsgebouwen doorgevoerd. Ze moeten er toe bijdragen dat er tegen 2020 20% minder CO2 wordt uitgestoten. Het gaat dan onder meer over het oude gedeelte van het stadsarchief, ontmoetingscentrum De Wimbert, de sporthal van Kuringen en het museumdepot van de Centrale Werkplaatsen.