1 oktober 2014: Wereld Veggie Dag

29 September 2014

1 oktober 2014: Wereld Veggie Dag

Komkommertzatziki & Thaise groenterolletjes. Ovenschotel met veggiegehakt, champignons, prei en wortelpuree. Groene groenten in basilicumolie. Tiramisu met pastinaakroom en peer.

PLAT POËZIE

Dit menu heeft zoveel poëtische klanken in zich dat het wel lekker moét zijn. En compleet vegetarisch bovendien. 15 aspirant-chefs hebben er zich op donderdag - 'veggiedag', jawel - 25 september 2014 aan gewaagd. Stad Hasselt bood de veggiekunstenaars samen met de vereniging EVA - het Ethisch Vegetarisch Alternatief - een gratis kookworkshop aan in de leskeuken van Domein Kiewit. In het totaal namen in Vlaanderen op dezelfde dag zowat 300 mensen deel aan soortgelijke workshops.

650.000 DIERENLEVENS

Op woensdag 1 oktober 2014 is het Wereld Veggie Dag. Als heel België die dag vegetarisch zou eten dan betekent dit niet alleen dat er om en bij de 650.000 dierenlevens zouden worden gespaard. Vegetarisch eten heeft immers ook andere voordelen.

PROBEER HET!

Zo geef je je smaakpapillen een excursie naar andere oorden. Vegetarische recepten - al dan niet op donderdag - betekenen nieuwe ingrediënten, restauranten en kookboeken. Minstens het proberen waard.

GEZONDHEID!

Ook je lijf en leden varen er wel bij. Een diversiteit aan vegetarische recepten zorgt voor veel vitaminen en mineralen in je lijf. Wat dan op zijn beurt de kans op hart- en vaatziekten, diabetes en overgewicht vermindert. Eén dag per week - weze het nu donderdag of maandag - vegetarisch eten, is dus een gezond dieet.

TE VEEL VEETEELT

Tot slot heb je een impact op de veeteelt. Die heeft immers zo zijn negatieve effecten voor mens en natuur. Zo is er ruimte nodig voor graasland en voor akkers om veevoeder op te telen. Het zijn bossen die daarvoor plaats moeten ruimen. Veeteelt is bovendien verantwoordelijk voor zowat één vijfde van de broeikasgassen ter wereld. Voorts is er voor één kg. rundvlees tot tien kg. graan en liefst 15.000 liter water nodig. En dat terwijl er miljoenen mensen zijn die niet voldoende te eten en te drinken hebben ...

EEN LEUKE ONTDEKKINGSTOCHT

Maar beschouw regelmatig vegetarisch eten niet uitsluitend als een opdracht voor het hogere doel. In se is het gewoon iets wat heel leuk is: een ontdekkingstocht door een plantaardige keuken met aparte en eigenzinnige smaken! Op 30 oktober 2014 kan je de reis opnieuw maken - tegen kostprijs dan wel - in de leskeuken van Domein Kiewit.

#WERELDVEGGIEDAG

Wie dat wenst kan op woensdag 1 oktober een foto van zijn veggie maaltijd te nemen en die posten op Facebook en/of Twitter met #wereldveggiedag.