14 oktober 2017: ‘Hasselt by night, veel minder lichtjes’

12 Oktober 2017

14 oktober 2017: ‘Hasselt by night, veel minder lichtjes’

Op zaterdag 14 oktober 2017 gaat de 22ste editie van de Nacht van de Duisternis door. Dat is een initiatief van Bond Beter Leefmilieu. De Bond vraagt zo aandacht voor de impact van lichtvervuiling. Te veel verlichting leidt tot slaapstoornissen en gezondheidsproblemen bij mensen, maar ook het bioritme van dieren en planten lijdt eronder.

HERKENRODE

In Hasselt zijn er activiteiten in de abdijsite Herkenrode: een feeëriek verlichte tuin, sterren kijken door de telescoop, een natuurwandeling over het thema nachtdieren, ... Infrax zal de openbare verlichting op en rond de abdijsite doven. De abdijsite Herkenrode neemt dan weer maatregelen om de veiligheid op de parking te garanderen.

NACHTVERLICHTING

Infrax zal voorts in Hasselt de openbare verlichting vanaf 19u op nachtregime laten branden in plaats van op avondverlichting. Dit betekent niét dat er geen openbare verlichting meer zal branden. In Hasselt-centrum zijn de gevolgen van deze maatregel beperkt aangezien voor heel wat straten in de binnenstad geldt dat de nachtverlichting dezelfde is als de avondverlichting. Ook de tunnels onder het spoor blijven verlicht. Er zijn wel straten in groot Hasselt waar minder lampen - zowat één op drie - zullen branden. De gevaarlijke plaatsen, zoals kruispunten, blijven verlicht.

Doe die nacht zelf een duit in het zakje door zoveel mogelijk verlichting te doven.