Wedstrijd voor een klimaatrobuuste stad: ontwerp en win een nieuwe, groene voortuin

23 Mei 2018

Wedstrijd voor een klimaatrobuuste stad: ontwerp en win een nieuwe, groene voortuin

“Een toffe, groene voortuin is niet alleen een lust voor het oog. Hij is ook goed voor de biodiversiteit en werpt een dam op tegen de klimaatverandering en overstromingen. Daarom organiseert onze stad een WEDSTRIJD voor de vergroening ervan. Hasselaren kunnen een schetsontwerp indienen waarbij ze hun grijze, verharde voortuinen omtoveren tot een fris, groen exemplaar. De beste 10 projecten worden beloond met een prijs van 1.000 euro. De voorwaarde is wel dat ze die investeren in hun voortuin natuurlijk.”

'KLEINSCHALIGE BODEMVERZEGELING'

Aan het woord is Joost Venken, Hasselts schepen van Duurzaamheid en Leefmilieu. De wedstrijd waarover hij spreekt, komt er niet zomaar. Omdat nogal wat inwoners hun voortuin verharden – terras, parkeerplaats, … - de zgn. ‘kleinschalige bodemverzegeling’ - kan het water minder makkelijk in de bodem sijpelen. Bij stortbuien zoals we die de jongste jaren kennen – en die omwille van de klimaatverandering zullen toenemen - leidt dat weleens tot ondergelopen straten of kelders: de riolering kan al dat regenwater immers niet meer slikken.

COMBINEERBAAR

“Bomen, struiken en ander groen brengen dan soelaas. Het een hoeft het ander overigens niet uit te sluiten. Een groene voortuin is perfect te combineren met een prettige pleisterplaats of ruimte om je wagen te stallen. Bovendien geeft zo’n groene tuin de straat een aangenamer uitzicht, wat ook de levenskwaliteit in de buurt bevordert. ”

BIODIVERSITEIT

Er is meer: op warme dagen veranderen stedelijke gebieden door al die verharde oppervlaktes in echte hitte-eilanden. Daar ligt de temperatuur gevoelig hoger dan op het platteland. Een studie uit 2016 van het VITO wees uit dat de temperatuur in het centrum van Hasselt op zomerse dagen tot 6°C hoger kan oplopen in vergelijking met de omliggende landelijke gebieden. “Ook hier is vergroening dus aangewezen: ze zorgt voor afkoeling. Elke groene voortuin is bovendien een plek voor vogels en insecten en dat is dan weer goed voor de stedelijke biodiversiteit”, zegt Venken nog.

MAAR IK HEB AL EEN GROENE VOORTUIN …

Burgers die reeds een groene voortuin hebben, kunnen vanzelfsprekend niet meedoen aan deze wedstrijd. Toch kunnen hun tuinen anderen inspireren. Ook dat helpt om van Hasselt een klimaatrobuuste stad te maken. Om burgers mét een groene voortuin in de bloemetjes te zetten, organiseert Hasselt daarom een fotowedstrijd. De 5 laureaten krijgen een groenpakket ter waarde van 50 euro en hun inzendingen zullen als voorbeeld worden gebruikt.

ALLE INFO EN WEDSTRIJDVOORWAARDEN