Twaalf keuzes met een hart voor Hasselt
Wat heb je nodig om goed te kunnen leven in Hasselt en hoe kan een stadsbestuur mee daarvoor zorgen? Dat is de vraag waar verkiezingen om draaien.
Om ons antwoord op die vraag te formuleren, zijn we gaan luisteren naar zoveel mogelijk Hasselaren, organisaties en zoveel anderen die elke dag de handen uit de mouwen steken. Die informatie bundelden we in twaalf keuzes met een hart voor natuur, cultuur, mensen en wijken. Kortom: keuzes met een hart voor Hasselt. Ze vormen de basis voor een goed leven voor iedereen in Hasselt. We stellen ze onderaan aan je voor.
Op 13/10 heb jij de keuze of deze voorstellen realiteit worden. We vragen daarom jouw stem en van iedereen die kiest voor een sociaal en duurzaam Hasselt.
Download ons programma als handige brochure
Is deze lijst af of definitief? Verre van. We willen ons blijvend laten inspireren en goede ideeën blijven oppikken. En niet vergeten: er gebeurt vandaag al heel veel in onze stad dat een positieve bijdrage levert. Dat hoeft, mag en zal niet verdwijnen. Wil je zelf nog een suggestie doen? Spreek een kandidaat aan of stuur ons een mail via [email protected]
Hasselaren beslissen over 1 miljoen euro per jaar
Wie heeft ooit gezegd dat politici alles weten? Daarom voorzien we elk jaar een burgerbegroting van 1 miljoen euro waarmee Hasselaren samen ideeën kunnen realiseren. We bouwen hiermee verder op de succesvolle burgerbudgetten van deze legislatuur.
Hasselt heeft een traditie in participatie en inspraak. De succesvolle heraanleg van het Kapermolenpark is een resultaat van ideeën aangebracht door Hasselaren. De eerste materialenbibliotheek van Limburg, Godskes.bieb, was de eerste laureaat van de Hasseltse burgerbudgetten voor klimaatprojecten. De opwaardering van het Katarinaplein, een nieuwe wind voor de volkstuinen,… Allemaal projecten waar Hasselaren intensief betrokken werden bij de opmaak van de plannen.
Wij willen echter nog verder gaan. Niet enkel jou betrekken wanneer er beslist is wat we gaan doen. Neen: door participatief een deel van de begroting op te maken, beslissen de Hasselaren wàt we gaan doen. Dus niet enkel advies geven over de invulling van een bepaald idee. Door vertrouwen te geven aan Hasselaren en hen zelf te laten kiezen wat er met een deel van het beschikbare stadsbudget gebeurt, verdwijnt de afstand tussen inwoners en het stadsbestuur maar komen inwoners ook dichter tot elkaar. Je moet immers samenwerken en naar elkaar luisteren om een voorstel gerealiseerd te krijgen.
Door een gezamenlijk budget van 1 miljoen euro naar voor te schuiven, willen we zoveel mogelijk beperkingen wegnemen. Voorstellen worden dus niet beperkt tot één thema (bijvoorbeeld mobiliteit of klimaat) of wijk en kunnen op grotere schaal gerealiseerd worden. Een fietspad kost bijvoorbeeld al snel heel wat geld. Maar als voldoende Hasselaren zich achter dat idee scharen, wordt het mogelijk. Ook vergroten we op die manier de kans voor elke inwoner om mee te doen. Of je nu in Spalbeek of Wimmertingen woont, jong of oud: iedereen krijgt de kans om mee aan tafel te zitten.
Burgerbegrotingen bestaan al in andere Vlaamse steden zoals Antwerpen, Gent of Kortrijk. Ze bewijzen dat het kan en tot mooie resultaten leiden. Bij de uitwerking is een belangrijke rol weggelegd voor wijkraden, lokale verenigingen,… Zij hebben namelijk heel wat kennis in het samenwerken op wijk- of buurtniveau en kunnen Hasselaren volop mee betrekken in dit project.
Wij hebben ook een hart voor:
- Hasselt evolueert naar een districtmodel op maat van alle deelgemeenten.
- Adviesraden krijgen meer inspraak en worden nauwer betrokken bij opmaak van toekomstig beleid.
Onze stad zorgt zelf voor extra betaalbare woningen
Een comfortabele en betaalbare woonst is essentieel voor een menswaardig leven. Te veel Hasselaren moeten het zonder stellen. Ze betalen zich blauw aan woonkosten of leven in een ongeschikte of ongezonde woning. Wonen moet daarom een beleidsprioriteit blijven.
Deze legislatuur voerde Hasselt een eigen woonmodel in. Dat model kan een belangrijke stap zijn naar een woning voor sommigen, maar helaas niet voor iedereen en zeker niet voor de allerkwetsbaarsten. Zelf voor extra betaalbare woningen zorgen, pakt dat aan.
Het stadsbestuur moet daarom volgens Groen Hasselt middelen vrijmaken om deze woningen te realiseren. Na een energetische renovatie waar nodig, kunnen deze aan een gunstig tarief op de huurmarkt gebracht worden. Dit heeft niet alleen een voordeel voor de rechtstreekse huurders. Door een laaggeprijsd aanbod te voorzien, worden private eigenaars en verhuurders ertoe aangezet om ook een andere prijspolitiek te hanteren. Door te investeren in de meest kwetsbare doelgroep gaat iedereen in Hasselt op zoek naar een woning er dus op vooruit. Bovendien willen we Hasselaren de kans geven om mee te bouwen aan deze revolutie op de woonmarkt. Dit kan in de vorm van een coöperatieve. Hasselaren met de nodige middelen, kunnen mee investeren. Zij kunnen rekenen op een aantrekkelijk jaarlijks rendement maar vooral op de zekerheid dat hun geld actief bijdraagt aan een stad waar iedereen thuis is.
Door zelf woningen te voorzien, kan het stadsbestuur ook inspelen op andere noden in de samenleving. Door bijvoorbeeld ruimte te voorzien voor intergenerationeel wonen, creëren we een bijkomend aanbod aan woongelegenheid voor ouderen zonder dat ze (meteen) de stap moeten zetten naar een woonzorgcentrum.
Ook huiseigenaars (noodkopers) die niet de financiële draagkracht hebben om de noodzakelijke energetische/woonkwaliteit verbouwingen uit te voeren hebben nood aan ondersteuning. Nochtans zijn ze een belangrijk onderdeel in het Hasseltse klimaatactieplan en een middel om klimaatneutraliteit in 2050 te halen. Hasselt loopt voorop in het collectief duurzaam renoveren van wijken met de succesvolle renovatiebegeleider. Een systeem dat goed werkt, maar geen oplossing biedt voor wie niet de middelen heeft om te renoveren. Zij kunnen rekenen op een renteloze lening die terugbetaald wordt met het geld dat uitgespaard wordt aan nutsfacturen.
Wij hebben ook een hart voor:
- We blijven waken over een goede ruimtelijke ordening met de bouwshift in het achterhoofd.
- We voeren ‘sociaal beheersrecht’ in: we nemen het beheer van langdurig leegstaande, verkrotte woningen over, knappen ze op en verhuren ze als sociale woningen.
- Met praktijktesten kunnen we discriminatie op de huurmarkt opsporen en aanpakken.
- Bij nieuwe vergunningen zien we strikt toe dat de maximale verhardingsgraad niet overschreden wordt.
- Energiegemeenschappen maken het mogelijk om vlot betaalbare lokale groene energie tussen Hasselaren te delen.
- Alternatieve en kleinere woonvormen moeten maximaal mogelijk zijn in Hasselt.
Elke nieuwe beslissing doorstaat armoedetoets
Worden mensen in armoede beter van dit beleid? Dat moet de vraag zijn bij elke beleidsbeslissing. Organisaties en verenigingen die werken rond armoedebestrijding krijgen een vaste plek op een sociale campus in de Rodenbachstraat.
De voorbije legislatuur bouwde Hasselt onder impuls van Groen voor het eerst een volwaardig armoedebeleid uit met een focus op kinderkansen. Dat leidde tot heel wat initiatieven met als belangrijkste resultaat dat de kansarmoede bij kinderen voor het eerst in lange tijd weer (lichtjes) daalde.
Hoewel er dus al veel gebeurd is, blijft armoedebestrijding voor Groen Hasselt een absolute prioriteit in een volgende legislatuur. Centraal daarbij is de invoering van een ‘armoedetoets’. Volgens experten is het een belangrijke manier om ongelijkheid en armoede niet verder te vergroten. In het kader van een inclusief beleid mogen nieuwe projecten of beleidsbeslissingen -van de invoering van een tarief voor het stedelijk zwembad tot het toekennen van nieuwe bouwvergunningen- geen doelgroepen zoals mensen in armoede uitsluiten, maar ook geen nieuwe armoede creëren. Die toetsing van nieuwe initiatieven wordt dus van groot belang.
Om dat te kunnen inschatten, bouwen we op de kennis en ervaring aanwezig binnen de sociale dienst en de Hasseltse armoedeverenigingen. SAAMO Limburg onderschrijft dit belang als volgt: ‘Ervaringsdeskundigen en organisaties die werken met kwetsbare groepen hebben steeds de vinger aan de pols en kunnen zeer goed in schatten wat er op lokaal niveau nodig is om armoede aan te pakken. Ze betrekken in het beleidsproces is noodzakelijk om de effecten van het beleid in te schatten’.
Uiteraard kan een stadsbestuur armoede niet volledig de wereld uit helpen, laat staan dat alleen doen. Toch willen we zo ver mogelijk raken met zoveel mogelijk partners. Organisaties en initiatieven moeten dus vlot toegankelijk zijn. Daarom willen we hen blijvend huisvesten in een sociale hub op de bestaande Welzijnscampus in de Rodenbachstraat. Organisaties moeten immers niet bezig zijn met huisvesting zoeken en zich zorgen maken om hun kostbare middelen te besteden aan huurgelden.
Wij hebben ook een hart voor:
- De bestaande subsidie voor armoedeverenigingen wordt structureel verankerd worden.
- De proeftuin voor de sociale kruidenier krijgt een vaste locatie met een volwaardige werking.
- Het project rond menstruatie-armoede in scholen breiden we uit naar andere publieke locaties.
- Armoedebestrijding blijft een expliciete, aparte bevoegdheid binnen het schepencollege.
- We versterken de UiTPAS om nog meer kwetsbare gezinnen aan te zetten tot vrijetijdsparticipatie.
Meer buurthuizen in strijd tegen eenzaamheid
Alles digitaal? Dat gebeurde de afgelopen jaren meer en meer. Maar geen enkele computer kan een warm menselijk onthaal vervangen. Daarom pleiten we met Groen voor meer nabijheid. Wij brengen de stad terug naar de mensen.
Hasselt deint uit. Door de fusie met Kortessem wonen er straks meer mensen buiten de grote ring dan er binnen. De vorige fusies zorgden ervoor dat alle dienstverlening gecentraliseerd werd binnen de kleine ring en dat deelgemeenten minder aandacht kregen.Een thuis in je wijk of dorp is van groot belang. Het zijn plaatsen waar buurtbewoners samenkomen om allerlei redenen. Door maatschappelijke veranderingen staan deze plaatsen onder druk. Voorzieningen verdwijnen en inwoners blijven alleen met hun noden achter. De nabijheid van dienstverlening, zorg en sociaal contact is nochtans belangrijk voor een kwalitatief leven.
Buurthuizen bieden een antwoord op deze problematiek. Ze bieden een antwoord op afnemende voorzieningen buiten de stadskern en toenemende vereenzaming.Kleinschaliger dan een ontmoetingscentrum zijn ze vooral gericht op eerder informele ontmoetingen. Het zijn plekken waar je kan binnenlopen voor een kop koffie, maar ook met je straatcomité een uurtje kan vergaderen. Organisaties en het stadsbestuur zijn er nabij om vragen te beantwoorden, al dan niet op afspraak.
Groen Hasselt wil minstens in elke deelgemeente en liefst in elke wijk een buurthuis oprichten. De uitbating kan gebeuren door een buurtwerker, die samen met lokale vrijwilligers aan de slag gaat. Op die manier stimuleren we engagement op wijkniveau en wordt de drempel om binnen te stappen kleiner. Naargelang de noden van een wijk kunnen deze buurthuizen ingericht worden op plekken met een bestaande actieve werking zoals het wijkpunt in Kuringen. Deze werkingen zijn vandaag al heel waardevol. Door het aanbod te verbreden, kunnen ze een pleisterplek worden voor de brede buurt.
Neemt dit de nood aan ontmoetingscentra weg? Helemaal niet. Een wijk als Runkst heeft bijvoorbeeld nood aan een volwaardig, multifunctioneel en voldoende groot ontmoetingscentrum op de juiste plaats.
Wij hebben ook een hart voor:
- We breiden het aantal wijkrestaurants uit, want samen eten zorgt voor echte verbinding tussen mensen.
- We brengen de succesvolle Hasseltse volkstuinen op kleinere schaal naar de wijken.
- Elk jaar richten we twee nieuwe hondenweides in.
- We werken de fusie met Kortessem af. Het gemeentehuis wordt een burgerhuis waar je je welkom voelt, met een aangenaam onthaal waar je gehoord en geholpen wordt.
Recht op meer natuur voor alle Hasselaren
Hasselt wordt ‘een stad in de natuur’. Het Hasseltse Groenstructuurplan wordt verder uitgevoerd, natuurinclusief bouwen wordt de norm. Om bestaande natuur beter te beschermen, voeren we op Hasselts niveau ‘rechten voor de natuur’ in.
Hasselt telt vijf grote aaneengesloten groengebieden en heel wat kleinschaligere natuur in de wijken. Het Groenstructuurplan -dat onder impuls van Groen werd ingevoerd deze legislatuur- stippelt uit hoe deze behouden, versterkt en uitgebreid kunnen worden. Dit met een doordachte aanpak op vlak van toegankelijkheid en recreatie op maat van elk stuk natuur.
De voorbije jaren werden er al heel wat acties uit dit plan gerealiseerd. Maar we zijn er nog niet. Het volgende bestuur zal voor Groen Hasselt dus volop moeten inzetten om dit plan actief om te zetten in beleidsdaden. Door bijvoorbeeld de bestemming van bestaande natuur definitief te verankeren, of door verdere ontbrekende schakels tussen natuurgebieden verder in te richten. Dit gaat hand in hand met de juiste zorg voor voor wilde dieren, ook wanneer ze al eens in conflict komen met de mens.
Maar natuur moet niet opgesloten worden in strakke grenzen. De forse toename van tegeltuintjes in Hasselt, de opkomst van groendaken en ander gevelgroen tonen dat natuur ook in dichtbebouwde wijken een plaats heeft. Daarom maken we nog meer werk van groene structuren die de biodiversiteit versterken en de leefbaarheid van onze stad verhogen. We creëren groen-blauwe verbindingen (meer water in de binnenstad, iemand?) voor mens en dier en zorgen ervoor dat iedere inwoner binnen 400 meter wandelafstand van zijn woonplaats toegang heeft tot groen. Natuurinclusief bouwen -het maximaal voorzien van biodiversiteit in bouwplannen- wordt daarom de norm bij het beoordelen van nieuwe bouwplannen.
Om de bescherming en waardering van de bestaande natuur te verhogen, voeren we op Hasselts niveau ‘rechten van de natuur’ in. Dit is een wereldwijde beweging die het denken over natuurbescherming verandert. Onder het huidige rechtsysteem wordt de natuur beschouwd als eigendom. Daarmee worden stukken land, bossen en andere ecosystemen overgelaten aan de wensen van de eigenaar. Nochtans gaat hun waarde verder dan enkel het monetaire voor de eigenaar: de hele gemeenschap profiteert van schonere lucht, schaduwplekken en een florerend ecosysteem. Nieuwe beleidsplannen en projecten moeten vanuit deze bril bekeken worden. Niet langer natuur als louter object maar als subject, eigen drager van rechten. In veel landen wordt het op lokale schaal al toegepast waaronder in het Nederlandse Eijsden-Margraten. Meer dan elk sprietje gras een juridische status toe te kennen en alle toekomstige plannen te blokkeren, vragen rechten van de natuur vooral een andere blik van beleids- en andere beslissingsmakers over hoe ze omgaan met de natuurlijke pracht aanwezig in Hasselt.
50 % van de open ruimte in Hasselt is landbouwgrond. We steunen Hasseltse landbouwers om volop in te zetten op korte keten -waar mogelijk in participatie met Hasselaren- en een landgebruik met zorg voor natuur. Positieve projecten zetten we volop in de verf.
Wij hebben ook een hart voor:
- Het Klimaatactieplan wordt verder uitgevoerd. Doelstelling blijft om tegen 2050 Hasselt klimaatneutraal te maken.
- Onbenutte landbouwgrond die niet meer gebruikt wordt voor effectieve landbouw kan een andere, duurzame invulling krijgen.
- Een onderhoudsplan op maat van de Hasseltse natuur, niet op maat van de mens.
- Het Hemelwater- en droogteplan voeren we consequent uit.
- We ondersteunen boeren om over te schakelen naar duurzame vormen van landbouw of fruitteelt. Door het stimuleren van circulaire landbouw gericht op meer lokaal/regionaal verbruik (korte keten). We denken ook aan een innovatie-hub voor andere toepassingen van geteelde groenten en fruit (onderzoek, experimenten, …)
Veilig verplaatsen naar school, werk en vrije tijd
Deelmobiliteit moet toegankelijk zijn voor iedereen, ongeacht zijn of haar budget. Gratis pendelbussen brengen bezoekers van parkings buiten de Singel tot de binnenstad en elke school moet veilige fietsroutes krijgen vanuit omliggende buurten.
Mobiliteit gaat over het verbinden van mensen. Zorgen voor een aantrekkelijke omgeving met voorzieningen op wandel- en fietsafstand. Zorgen dat straten er zijn voor mensen. Zorgen dat iedereen mobiel kan zijn. In Hasselt hebben we de voorbije jaren stappen vooruit gezet: de binnenstad als woonerf, de wijken binnen de Singel als zone 30, fietsstraten,… Maar er zijn nog uitdagingen.
Zo hinken we in Hasselt nog achterop wat betreft deelmobiliteit. Initiatieven als Cambio en deelfietsen zijn in het stedelijke gebied binnen de Singel volop te vinden maar amper daarbuiten. Terwijl inwoners van de deelgemeenten net vaker de wagen moeten nemen. Groen Hasselt wil dus in elke deelgemeente elektrische deelwagens voorzien, gecombineerd met andere vormen van deelmobiliteit zoals elektrische fietsen. Specifiek voor jongeren moet er een goedkoper tarief uitgewerkt worden.
Voor wie Hasselt bezoekt, stimuleren we het gebruik van parkings aan de Singel door gratis pendelbussen te laten rijden naar de binnenstad. Wie actiever wil bewegen, kan kiezen voor een deelfiets.
Groen Hasselt wil daarnaast veilige fietsroutes naar elke school. Heel wat scholen werden ondertussen al ingericht met een schoolstraat en opvallende signalisatie. Door de blik te verruimen naar de omliggende wijken en verschillende aanrijroutes te screenen op knelpunten kunnen deze wegen nog veiliger ingericht worden voor jonge fietsers. Deze routes worden gebundeld in een handige ‘schoolroutekaart’. Op de schoolroutekaart kunnen fietsers nagaan wat de veiligste route naar school is en welke punten nog bijzondere aandacht verdienen.
Wij hebben ook een hart voor:
- Hasselt moet zorgen voor oplossingen op maat voor wie zich moeilijker kan verplaatsen. Het bestaande systeem van taxicheques moet verbeterd worden.
- Wij kiezen voor een autovrij centrum, met uitzondering van bestemmingsverkeer.
- Het aantal laadpunten moet verder toenemen om het gebruik van elektrische auto’s te stimuleren.
- In buurten met een beperkte parkeerdruk zoeken we met de bewoners naar alternatieve duurzame of sociale invullingen voor parkeerplaatsen.
- We brengen al onze infrastructuur voor actieve weggebruikers in kaart en stellen een duidelijk herstelplan op.
- We promoten trage wegen voor actieve verplaatsingen en versnellen de inventarisatie van trage wegen in Kortessem. We brengen het tragewegenplan Hasselt-Kortessem op het terrein in uitvoering.
- Het Spartacusplan wordt maximaal uitgevoerd, met vlotte overstappen tussen verschillende vervoersmodi.
- We streven naar bescherming van kinderen in de schoolomgeving waar dat nog niet gebeurde: verkeersvrij, op maat van elke school in functie van maximale haalbaarheid.
- We dringen aan bij de Vervoerregio Limburg en bij De Lijn voor meer en latere busverbindingen tussen Hasselt en de deelgemeenten.
Minder beton in een klimaatveilige wijk
In Hasselt moet het niet alleen in 2030 maar ook in 2100 goed wonen zijn. Met een veranderend klimaat weten we dat meer groen en meer water in onze wijken absoluut nodig zijn. Groen Hasselt wil volop inzetten op buurten waar je veilig bent voor wateroverlast, hitte draaglijk blijft én we samen onze klimaatdoelstellingen halen.
Met het klimaatactieplan en hemelwater- en droogteplan heeft Groen Hasselt deze legislatuur al de weg uitgestippeld. De eerste resultaten zijn daarvan zichtbaar. In onze parken krijgt water meer ruimte. Er zijn meer dan 8.000 bomen geplant de voorbije zes jaar. Nog nooit was renoveren in Hasselt zo eenvoudig. Op die weg gaan we verder.
Om wijken klimaatveilig te maken, zetten we maximaal in op de uitrol van tuinstraten -en buurten. We doen dit volgens de 3-30-300 regel, overal in Hasselt. Elke woning heeft nood aan 3 zichtbare bomen, 30% 'klimaatgroen' in zijn omgeving en toegankelijk groen op 300 meter. In overleg met bewoners ontharden we waar mogelijk en komt er groen in de plaats. Van bomen over groenslingers tot micro-moestuintjes. Door dit samen te ontwerpen en in de praktijk om te zetten, wordt de straat weer van de bewoners. Regenwater vangen en gebruiken we zoveel mogelijk in de wijk. Natuurinclusief bouwen wordt daarom de norm. Groendaken, groengevels: ze horen maximaal thuis in nieuwe projecten. Da’s niet alleen goed voor regenwateropvang. Ze koelen ook je woning, dragen bij aan de biodiversiteit en zorgen voor schonere lucht. We doen dit volgens het
Daarnaast gaan we verder met de opwaardering en uitbreiding van parken en natuurgebieden.Het Kapermolenpark krijgt verder ruimte op de parking van de Japanse Tuin, de zone naast de camperparking en op de open ruimte naast de schaatsbaan. Het stadspark kan na de verhuis van het Jessa Ziekenhuis verder uitbreiden tot de Stadsomvaart.
Naast de gevolgen van klimaatverandering beperken, moeten we ook de verdere opwarming inperken. Stadspatrimonium maken we energiezuinig voor gedeeld gebruik in plaats van het te verkopen. Niet enkel huiseigenaren moeten kunnen rekenen op renovatiebegeleiding, we voorzien ook aanbod voor huurders. Wie de middelen niet heeft om te renoveren, kan rekenen op financiële ondersteuning. Energie die we toch nog gebruiken, wordt via hernieuwbare bronnen opgewerkt en gedeeld via energiegemeenschappen.
Wij hebben ook een hart voor:
- Water moet opnieuw een plaats krijgen in de Hasseltse binnenstad én toegankelijk zijn voor inwoners en bezoekers.
- De zuidelijke helft van het Dusartplein moet maximaal onthard en groen-blauw ingericht worden.
- Bij nieuwe vergunningen zien we strikt toe dat de maximale verhardingsgraad niet overschreden wordt.
0,7 % van budget naar internationale solidariteit
We streven opnieuw naar een bijdrage van 0,7 procent van het stadsbudget aan internationale solidariteit. De belastingen in Hasselt blijven op hetzelfde niveau, maar worden herverdelend ingezet.
Als beleidsniveau dat dicht bij de burgers staat, is het lokaal bestuur bij uitstek goed geplaatst om in te zetten op de link tussen inwoners en mondiaal beleid. Het is op het lokale niveau dat wereldburgerschap concreet vorm krijgt. Initiatieven die dit zichtbaar maken zoals Amuse blijven dus behouden. Maar Lokaal mondiaal beleid ernstig nemen, betekent er voldoende middelen in investeren. Groen Hasselt wil dat Hasselt opnieuw de 0,7%-norm, waarmee België en andere landen zich geëngageerd hebben om met alle overheden samen 0,7% van het Bruto Nationaal Inkomen te besteden aan officiële ontwikkelingssamenwerking, toe te passen op het stedelijke budget.
Die solidariteit passen we ook toe op de stedelijke belastingen. Voor Groen Hasselt moeten deze niet stijgen maar wel herverdelend werken. Dat wil zeggen dat een structureel deel van de gemeentelijke fiscale inkomsten naar kansengroepen moet vloeien in de vorm van sociale huisvesting, sociale steun en begeleiding. Dat wil ook zeggen dat netheid en verfraaiing van het openbaar domein even belangrijk is in kansarmere wijken als in de begoede wijken en toeristische centra.
Solidariteit vraagt ook om naar elkaar te luisteren en na overleg een beslissing te nemen die goed is voor iedereen. We evolueren daarom naar een districtmodel op Hasseltse schaal, met meer rechtstreekse inspraak en beslissingen op het niveau van de wijken of deelgemeenten.
Wij hebben ook een hart voor:
- Het inleefatelier voor scholen wordt ruimer en meer zichtbaar ingezet.
- Het stedelijke aankoopbeleid moet niet alleen meer lokale producenten meenemen. Bij aanbestedingen is er ook concrete aandacht voor een faire en duurzame productie.
- In elke beleidsbeslissing bieden we gelijke kansen aan iedereen ongeacht leeftijd, seksuele oriëntatie, afkomst, religie, burgerlijke stand of gezondheidstoestand
Gratis gezonde maaltijden voor elk kind op school
Een kind voelt zich beter op school met een volle maag. Soep en fruit moet op elke lagere school en in de buitenschoolse opvang gratis zijn voor elk kind.
Een betaalbare, lekkere en duurzame schoolmaaltijd is een maatregel die goed is voor het welzijn en gezondheid van èlk kind. Met een lege maag neem je leerstof minder goed op. Daarnaast is het hulpmiddel in de strijd tegen kansarmoede, zijn er positieve effecten op het eetpatroon, de taalontwikkeling en de aanwezigheid op school zo blijkt uit wetenschappelijke studies. Het betekent bovendien een zorg minder voor ouders. Groen Hasselt wil een gezonde, duurzame, lekkere en betaalbare warme maaltijd voor elk kind in elke Hasseltse basisschool en buitenschoolse kinderopvang.
Lege boterhamdozen zijn niet enkel te vinden in boekentassen van kinderen uit kwetsbare gezinnen. Ook andere ouders vinden door een drukke baan of veeleisende zorg voor familieleden niet altijd de tijd om een gezonde maaltijd klaar te maken die hun kinderen mee naar school kunnen nemen. Wanneer er wel iets in de boterhamdoos belandt, is de kans niet onbestaande dat het hier om overbewerkt fastfood gaat.
Het aanbieden van een dagelijkse kom soep en stuk fruit is dan ook voor geen enkel kind een onnodige luxe. Er zijn vandaag verschillende (vrijwilliger)organisaties actief in Hasselt die deze dienstverlening aanbieden. Uitgangspunt is dat het geen last mag zijn voor de school en het personeel. Door te werken met externe organisaties of enthousiaste vrijwilligers worden zij maximaal ontzorgd. Voor Groen Hasselt moet deze maaltijd gratis zijn voor elk kind.
Bij zorgen voor gezondheid hoort ook een performant ziekenhuis. Dat de huidige campussen van het Jessa Ziekenhuis vandaag tot op de draad versleten zijn, kan niemand ontkennen. De nood aan een nieuwe, eengemaakte campus is dan ook groot en het Jessa Ziekenhuis hoort in Hasselt. Met Groen in het stadsbestuur worden resterende obstakels voor een nieuw ziekenhuis écht aangepakt. Op die manier blijft de beste zorg dichtbij en behouden we Hasseltse werkgelegenheid.
Wij hebben ook een hart voor:
- Voldoende kinderopvang is een vereiste voor Groen Hasselt.
- De Hogevijf-woonzorgcentra blijven in handen van het Hasseltse stadsbestuur.
- Het beschikbaar stellen van gratis menstruatie-producten wordt uitgebreid van de Hasseltse scholen naar andere publieke plaatsen.
Ruimte en zuurstof voor cultuur in Hasselt
Na de professionele organisaties moet er in Hasselt extra ruimte komen voor amateurkunstenaars. Een plek om nieuw werk te maken maar ook om materialen te stockeren.
Kunst en cultuur spelen een belangrijke rol in het vormen van onze maatschappij. Kunst en kunstenaars spelen een verbindende rol. (Amateur)kunstorganisaties en sociaal-cultureel werk vormen een hefboom en katalysator voor een inclusievere en socialere samenleving. Cultuur is mensenwerk. Al wat ontspruit van onderuit geven we water om door te groeien.
Met het nieuwe kunstenhuis op het Groenplein biedt professionele organisaties kansen om te creëren, zich te tonen en nieuw talent te ondersteunen in het midden van de stad. Maar ook amateurkunstenaars hebben, naast de reeds bestaande toonplekken in Studio Stad, ruimte nodig om te creëren en dit op een plaats waar ze ook materialen kunnen stockeren.
Een kunstenwerkplaats voor amateurkunstenaars moet hier oplossing voor bieden. Deze locatie ontzorgt organisaties en individuele kunstenaars in het stockeren van materialen maar biedt hen ook de ruimte om artistiek aan de slag te gaan. Door dit in een gemeenschappelijke setting te doen, ontstaan er nieuwe verbindingen tussen makers en wie weet ook nieuw artistiek werk?
Een dergelijke locatie vereist de nodige ruimte. Fysiek, maar ook in de uitvoering en beleving ervan. Een plaats waar creativiteit niet in een keurslijf gedwongen wordt en waar activiteit niet leidt tot negativiteit in de onmiddellijke omgeving. Door deze werking te huisvesten in de buurt van andere creatieve spelers zoals Bootstraat kunnen makers hun talent bovendien laten groeien.
De succesvolle werking rond street art zetten we verder. Maar we kijken ook verder. Kunstenaars uit allerlei disciplines krijgen meer kansen om te werken in de open ruimte. Openbare werken koppelen we aan openbare kunst. Diversiteit is een sleutelwoord doorheen het hele cultuurbeleid. Cultuur is veelzijdig en moet ook kleinere groepen aanspreken. Door te investeren in diverse activiteiten, bevorderen we inclusiviteit, creativiteit en innovatie.
Wij hebben ook een hart voor:
- Door over gemeente – én provinciegrenzen heen samenwerkingen op te zetten, krijgen culturele organisaties meer kansen.
- In samenspraak met Hasselaren stellen we een lijst op van niet-beschermd bouwkundig erfgoed dat bijzondere aandacht verdient.
- CCHA bouwen we verder uit tot een open huis voor élke Hasselaar.
- Kunstenaars krijgen meer kansen om te werken in de open ruimte. Openbare werken koppelen we aan openbare kunst.
- Evenementen georganiseerd door het stadsbestuur bekijken we met een nieuwe bril.
Elke jongere alle kansen geven om op eigen benen te staan
Ondersteuning voor meer mentaal en fysiek welzijn van jongeren moet niet alleen betaalbaar zijn maar vooral vlot toegankelijk zijn. Steeds meer jongeren lopen daarnaast risico op dakloosheid: dat voorkomen we met een vernieuwende en verbindende aanpak.
1 op de 5 kinderen en jongeren ervaart psychosociale problemen. Onder andere de coronacrisis, de klimaatopwarming, de toenemende prikkeldruk door sociale media en de geopolitieke spanningen verhogen de druk. Lokale besturen kunnen vroeg en nabij ondersteuning bieden. Door een sterk netwerk binnen de stad/gemeente (scholen, jeugdverenigingen, sportclubs, jeugdwerkers, maatschappelijk werkers) uit te bouwen, investeren we in de toekomst en in de weerbaarheid van kinderen en jongeren.
Werken aan jeugdwelzijn betekent dan ook meer dan enkel voldoende speelplekken voorzien of sportclubs te ondersteunen. Met onder meer het Leonhuis, TeJo, Overkop, Halte 24 en Homie vzw heeft Hasselt al verschillende initiatieven waar jongeren van 0 tot 18+ terechtkunnen met verschillende hulpvragen. Maar het welzijnslandschap zit complex in elkaar, waardoor jongeren door de bomen het bos niet meer zien en tegen muren botsen. Groen Hasselt wil daarom inzetten op indiviudele trajectbegeleidingen. Jeugdwerkers en hulpverleners kunnen het lokale welzijnslandschap helder presenteren en gaan samen met de jongere en diens omgeving op zoek naar de gepaste ondersteuning. De meest urgente zaken worden daarbij eerst aangepakt, waarna de jongere een traject aangaat om ondersteuning te krijgen op verschillende levensdomeinen.
Je fysieke en mentale welzijn hangt ook af van je woonsituatie. Uit de recente daklozentelling blijkt dat jongeren een groeiende risicogroep zijn voor dak- en thuisloosheid. Elke dakloze is er één te veel, maar zeker bij jongeren verdient dit een snelle aanpak om langdurige gevolgen te vermijden. Groen Hasselt wil daarom werk maken van innovatieve woonoplossingen op korte termijn. Met Homie vzw heeft Hasselt al een pionier actief in de stad: hun ervaring en expertise kan ingezet worden om mee een project rond tiny houses op te zetten waar jongeren tijdelijk onderdak kunnen vinden. De beproefde techniek van ‘housing first’ wordt hier in ondergebracht: vanuit een stabiele woonsituatie werken aan andere noden en/of problematieken om zo weer op eigen benen te kunnen staan.
Wij hebben ook een hart voor:
- In samenspraak met lokale initiatieven bouwen we aan een bruisend nachtleven.
- Fuifbussen brengen jongeren veilig vanuit de deelgemeenten naar hotspots zoals Bootstraat.
- Jonge startende ondernemers moeten opnieuw een plek kunnen vinden in Hasselt.
Circulaire economie met een hart voor lokale ondernemers
De Hasseltse economie moet zoveel mogelijk evolueren naar een donut-model. Kleine buurtwinkels moeten aangemoedigd worden, met mogelijkheid voor Hasselaren om in te participeren.
Geen mens is een eiland en ook bedrijven zijn dat niet. Net zoals in de rest van de samenleving moet onze economie ook verschillende niveaus verduurzamen. In Hasselt worden ondernemers gestimuleerd om hun pand te verduurzamen en helpt het loket circulair werk(t) ondernemers hun hele bedrijfsvoering tegen het licht houden. Die projecten worden versterkt en uitgebreid om zoveel mogelijk te evolueren naar een Donut-economie. Die donut is de visuele voorstelling van twee grenzen die we in acht moeten nemen: de sociale ondergrens en de ecologische bovengrens. Die theorie werd ontwikkeld door Britse econome Kate Raworth. Bedrijven kunnen het gebruiken om te zien hoe sociaal ze scoren of welke blinde vlekken ze hebben wat betreft hun ecologische impact. Dit is ook toepasbaar op de werking van het stadsbestuur door bijvoorbeeld nog meer lokaal aan te kopen en steeds strikte duurzaamheidscriteria te hanteren.
Daarnaast wil Groen Hasselt allerlei vormen van maatschappelijk verantwoord ondernemen meer in de kijker zetten. Cultureel ondernemerschap door organisaties zoals Het Nieuwstedelijk is bijvoorbeeld even goed risico’s nemen en waarde creëren.
Coöperatieve vormen van ondernemen verdienen extra ondersteuning. In het bijzonder wil Groen Hasselt de oprichting van nieuwe coöperatieve buurtwinkels aanmoedigen. Door deze gezamenlijk op wijkniveau uit te baten of in te richten, vergroot de band tussen koper en verkoper. Vaak zijn dit ook ontmoetingsplaatsen voor allerlei buurtbewoners. Ook coöperatieve landbouwmodellen -die komen met een ingebouwde afzetmarkt- krijgen een thuis in Hasselt.
Wij hebben ook een hart voor:
- We zijn voorstander om het recyclagepark in handen van het stadsbestuur te houden en niet over te dragen aan Limburg.net.
- Initiatieven in de sociale economie krijgen extra ondersteuning.
- We promoten maximaal deel- en herstelinitiatieven zoals Fietsbib en repair café. De deel- en herstelincubator wordt versterkt.